Blogolj!

Egy új kutatás szerint a városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek


Finn kutatók arra az érdekes megállapításra jutottak, hogy a városi kutyák félősebbek, mint a vidéki társaik.

Mintegy hatezer kutya gazdijának adatai alapján jutottak erre a következtetésre a Hannes Lohi, a Helsinki Egyetem állatorvosi karának kutatója vezette tudóscsoport azt viszont már nem tudta megmondani, hogy mi okozza a más kutyákkal vagy emberekkel szembeni félelmeket, csupán a lehetséges összefüggésekről számoltak be a Scientific Reports című szaklapnak.

A tudósok a rendelkezéseikre álló adatok alapján azt a következtetést vonták le, hogy a városi kutyák félősségével összefügghet az, hogy 7-16 hetes korukban a városi körülmények között kevesebb a kapcsolatuk az állatoknak a fajtársaikkal. A méreteket tekintve pedig a kisebb termetű ebek, - mint például a csivavák, - sokkal félősebbek, mint a nagyobb kutyák, bár mondjuk ez a megállapítás nem feltétlenül okozott nagy meglepetést.  Ugyanez igaz az ivartalanított négylábúakra is.

A tanulmány szerzői szerint további összefüggés lehet a kutya aktivitása és félőssége között is:

Azok a kutyák, amelyek ritkán vesznek részt aktív tevékenységekben vagy tréningen, nagyobb valószínűséggel válnak bátortalanabbakká, mint azok, melyek alkalmanként vagy hetente járnak tréningre.

Búzaszínű terrier

Emellett még az egyes fajták között is találtak eltéréseket, ez alapján pedig a spanyol vízikutya és a shetlandi juhászkutya tűnik a legfélősebbnek, míg a búzaszínű terrier a legbátrabb fajták egyike. A kutatók úgy vélik ez genetikai okokra is visszavezethető.

A kutatás segíthet, hogy jobb életet biztosítsunk négylábú barátainknak. A kölyökkorban a sokoldalú szocializáció, az aktív élet és a gondos tenyészetválasztás révén jelentősen csökkenthetők kutyánk társas félelmei

– hívta fel a figyelmet Lohi.

(Borító: tractive.com, Fotó: kutyakozpont.hu)

Címkék: kutatás, kutya, város
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/92758/pics/lead_800x600.jpg
kutatás,kutya,város
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?