Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Halomra mérgezik az afrikai keselyűket?


Drámai madárpusztulás Bissau-Guineában: a háttérben valószínűleg emberi szándékosság húzódik meg.

Illusztráció: pixabay.com

Döbbenetes hírt közölt a Vulture Conservation Foundation: mintegy ezer keselyű pusztult el eddig ismeretlen okokból az elmúlt két hétben Bissau-Guineában.

A ragadozómadarak elhullását először február 23-án észlelték, amikor 200 madártetemre bukkantak, majd hirtelen 400-ra, majd 600-ra emelkedett az elpusztult állatok száma, amely ma már megközelíti az ezret – idézi az MTI a szervezetet.

A fajmegőrző szervezet illetékesei bátorítónak nevezeték, hogy az utóbbi néhány napban nem történt elhullás. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a ragadozómadarak pusztulásának oka még mindig nem ismert. Ezért létfontosságú azonosítani és semlegesíteni haláluk okát. Ez a páratlan és jelentős számú madárelhullás súlyos csapást jelent a ragadozó madár megőrzésére Afrikában tett lépésekre – írják.

Az elhullott madarak többsége súlyosan veszélyeztetett csuklyás keselyű. A Szaharától délre fészkelő ragadozómadár a szavannák lakója, de emberi települések közelében is felbukkan. Hossza 62-75 centiméter, szárnyai fesztávolsága 155-165 centiméter, testtömege 1500-2600 gramm.

Az állatvédők attól tartanak, hogy a madarak mérgezés áldozatai lehettek. Afrikában rendszeres a vadállatok megmérgezése, ez vezetett a keselyűk, különösen a csuklyás keselyűk populációjának drámai csökkenéséhez, amely miatt a Természetvédelmi Világszövetség világlistáján három keselyűfaj is veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett besorolású.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/91434/pics/lead_800x600.jpg
Afrika,állatvédelem,állatvédő,csuklyás keselyű,keselyű,madár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?