408-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Átlépte a 400-at a hazai koronavírus-fertőzöttek száma és újabb két beteg hunyt el.
Blogolj!

Nagyobb védelmet kaphat tíz veszélyeztetett állatfaj


Sok állatot fenyeget a kihalás veszélye, közülük most tíz, például a jaguár, az ázsiai elefánt és az óceáni fehérfoltú cápa kaphat az eddiginél nagyobb védelmet a vándorló állatfajokról szóló ENSZ-egyezmény (Convention on Migratory Species, CMS) értelmében egy több mint 100 ország képviselői által benyújtott javaslat alapján.

Az indítványt az indiai Gandhinagarban zajló 13. közgyűlésén terjesztették elő csütörtökön, és ha azt jóváhagyják a szombati plenáris záróülésen is, akkor a javaslat értelmében a 10 megnevezett faj felkerülne alegszigorúbban védett fajok listájára, és az egyezmény aláírói kötelesek lesznek betiltani a szóban forgó állatfajok megölését.

Együttal több más vándorló állatfajt is fokozottan védett listára tennének, amely szorosabb együttműködésre kötelezi az aláíró államokat az azon szereplő fajok védelmében.

A legszigorúbb védelemre javasolt fajok közül a jaguár életterének 40 százalékát veszítette el egy évszázad alatt. Bár törvény védi gyakorlatilag minden olyan országban, ahol előfordul, számos veszély leselkedik rá, köztük az erdőirtás és a vadorzás.

Az óceáni fehérfoltú cápa a gasztronómia áldozata - hiszen uszonya kedvelt levesalapanyag Ázsiában -, ez pedig odáig vezetetett, hogy mára az egyik legveszélyeztetettebb cápafaj lett a túlzott lehalászás miatt. Az ázsiai elefántot természetes élőhelyének szűkülése, orvvadászat, mérgezés és a vándorlását nehezítő akadályok sújtják.

A legszigorúbban védeni javasolt fajok között több madár is szerepel, köztük a nagy indiai túzok és a Diomedea antipodensis nevű albatrosz. A CMS célja szabad átjárást biztosítani az országok között a védett fajoknak, hogy elejét vegyék elszigetelődve élő populációk kialakulásának, amely a faj kihalásához vezethet.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/90734/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?