Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Drasztikusan csökken a fecskék száma, kongatja a harangot a madártani egyesület


A Magyar Madártani Egyesület adatai szerint az elmúlt két évtizedben megfeleződött a magyarországi fecskeállomány, 2010 óta csaknem kétmillió példány tűnt el.

Fotó: Pixabay

Mint írják, a fecskék számának drasztikus csökkenése több tényezővel magyarázható: egyrészt átalakultak az élőhelyek, másrészt csökkent a madarak táplálékbázisa és a fecskefészkeket is egyre több helyen verik le megsemmisítve ezzel a madarak lakóhelyét.

A mérési adatokon alapuló becslések alapján minden fecske nagyjából egy kilogramm, a muslicától a nagyobb légy mérettartományába tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszaka alatt, ezért is óriási probléma az állomány csökkenése.

2010 óta Magyarországról körülbelül kétmillió(!) fecske tűnt el, ami azt jelenti, hogy legalább kétmillió kilogramm, azaz kétezer tonna kártevő és betegséget terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad. Holott, a klímaváltozás miatt sorra jelennek meg az újabb betegségeket terjesztő rovar- és szúnyogfajok, amelyek elpusztításáért rengeteget tehetnek a madarak.

A madárcsoport szerepe éppen a klímaváltozás miatt válik egyre fontosabbá, már csak a házi- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is. A madártani egyesület szerint a lakosság és az önkormányzatok sokat tehetnek a fecskék védelmében: a tavasz közeledtével még van idő kihelyezni műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújításokat, felszerelni a fecskepelenkákat.

Címkék: fecske, madár
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/90545/pics/lead_800x600.jpg
fecske,madár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?