Blogolj!

Azt hitték kihalt, de mégsem


Néhány éve egy fekete párduc tetemére bukkantak egy Srí Lanka-i csapdában. Akkor a szakértők úgy gondolták, hogy ez volt a szigeten az utolsó ilyen egyed, és kihaltnak gondolták. Egészen mostanáig.

A helyi Vadvédelmi Minisztérium ugyanis a közelmúltban bejelentette, fekete párducot láttak. A szakértők kameracsapdákat helyeztek ki, miután különböző észlelésekről érkeztek bejelentések hozzájuk. A kutatóknak több példányt, így egy hímet, egy nőstényt és két kölyköt is sikerült megörökíteniük. A felvételek egyértelműen cáfolják, hogy Srí Lankán kihaltak a fekete párducok. Az élőlényeket még 2019 októberében figyelték meg, de csak most számoltak be a felfedezésről.

Azt tudni kell, hogy a fekete párduc alapvetően nem külön faj, hanem bizonyos macskafélék, így a leopárdok és jaguárok ritka változatai. Az egyedi szín hátterében egy mutáció áll, amely növeli a melaninok, azaz a sötét színű pigmentek számát. Tulajdonképpen fordított albinizmus.

A fekete párducok Afrika- és Ázsia-szerte megtalálhatóak, de rendkívül ritkák, csupán az állatok 11 százaléka sötét szőrzetű. 

Az interneten is hasonló a helyzet, mikor képet szeretnénk találni a ritka állatról. Nehéz találni.  Ha beírjuk a Google keresősávjába a "black panther" keresőszócskát, akkor a Marvel szuperhőse uralja a találatokat. 

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/89665/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?