Blogolj!

Vadkamerás felvételek millióit teszi elérhetővé a Google


Rejtett vadkamerás felvételek millióit gyűjti össze a Conservation International környezetvédelmi nonprofit vállalat, és szabadon hozzáférhetővé teszi bárki számára. A Google pedig mesterséges intelligenciával (AI) segíti az állatok azonosítását.

A vadállatok életét figyelő kutatók által telepített rejtett kamerák esetenként több százezer képet is rögzítenek. Az eddig csak a projektgazda szakemberek által elérhető fotókat gyűjtik itt egy helyre, más tudósok által is elérhetővé, illetve készült egy nyilvánosan is elérhető rész.

Wildlife Insights 2019. decemberében indult, és a világ legnagyobb rejtett kamerás felvétel adatbázisaként jelenleg több mint 4,5 millió képet tartalmaz.

Jorge Ahumada, a Conservation International környezetvédelmi nonprofit vállalat kutatója elmondta:

A rejtett kamerák billiónyi képet állítanak elő kézi elemzés céljából, amelyek közül sok képen egyáltalán nincs semmi. Ezeknek a képeknek a kézi rendezése és törlése fárasztó munka. Hogy ezt megkerüljük, miután valaki felvételeket töltött fel a Wildlife Insights adatbázisba, az AI ellenőrzi, hogy a képen van-e hasznosítható tartalom, és automatikusan eltávolítja az összes üres képet. Ha van tartalom a képen, az AI azonosítja a fajt


Eddig a mesterséges intelligencia mintegy 450 állatfajt azonosítására képes, de ez a szám egyre csak nőni fog, hiszen a világ minden részéről további felvételek érkeznek az adatbázisba.. Az ötletgazdák azt remélik, hogy az AI időt takarít meg a kutatók számára, és hatékonyabbá teszi a fajmegőrzési programokat.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/89648/pics/lead_800x600.jpg
Afrika,elefánt,majom,zsiráf
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?