Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Óriásteknősök segítették Darwint az evolúciós elmélethez


A kutatók most fogságban való tenyésztésre alkalmas óriásteknősöket keresnek, hogy újra benépesítsék a Galápagos-szigeteket.

Illusztráció: activewild.com

A galápagosi óriásteknős két kihaltnak tekintett faja rokonai után kutatnak a szakemberek egy tíznapos tudományos expedíció keretében a csendes-óceáni szigetcsoporton – jelentette be a Galápagosi Nemzeti Park (PNG).

A parkőrök és kutatók a Galápagos-szigetek természeti kincseinek megóvásáért felelős Galapagos Conservancy munkatársaival együttműködve fogják bejárni az Izabella-sziget Wolf-vulkánját, remélve, hogy sikerül „megtalálni és begyűjteni” olyan óriásteknősöket, amelyek rokonságban állnak a már kihalt Chelonoidis abingdonii fajjal – ennek utolsó ismert példánya a 2012-ben elpusztult Magányos George volt –, valamint az egykor a Floreana szigeten élt C. elephantopus fajjal.

A galápagosi óriásteknősök is azon fajok között voltak, amelyeknek tanulmányozása segítette Charles Darwint, hogy evolúciós elméletét megalkossa a 19. században. Mára 11 óriásteknősfaj maradt a Galápagos-szigeteken, négy másik azóta halt ki, hogy az angol természettudós 1835-ben ellátogatott a szigetcsoportra. A Galápagosi Nemzeti Park szerint 2008-ban egy hasonló expedíció keretében vettek vérmintát 1726 óriásteknőstől, amelyek közül 17-nek a génállománya „jelentős százalékban” egyezett a Chelonoidis abingdonii fajéval, és nagyjából 80 százalékuk „részleges rokonságot” mutatott a Floreana szigeten élt óriásteknősökkel.

A tíznapos felfedezőút célja, hogy a fogságban való tenyésztésre alkalmas óriásteknősöket keressenek, remélve, hogy idővel sikerül újra benépesíteni a szigeteket – írja az MTI.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/89603/pics/lead_800x600.jpg
állati,galápagosi óriásteknős,kutatás,teknős,tudomány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?