Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Szenzáció: vadmacskák bukkantak fel az Őrségben


A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Illusztráció: pixabay.com

Fantasztikus hírt közölt az Őrségi Nemzeti Park: az elmúlt három hónapban három különböző területrészén sikerült vadkamerákkal igazolni, hogy fokozottan védett vadmacska él a helyszínen.

A nyár végén 15 nemzeti parki helyszínen helyeztek ki kamera- és szőrcsapdákat a vadmacskák észlelésének érdekében. Ez utóbbiak olyan „vakarózófák”, melyeket megfelelő illatanyaggal (macskagyökérfőzet) és csalétekkel (paradicsomos hal) látnak el. Amikor egy macska meglátogatja az adott helyszínt, az ott észlelt szagok miatt azt megjelölheti, és ha a kihelyezett botokhoz dörgölődik, szőrmintát hagy hátra, illetve a mozgásérzékelővel ellátott kamera fényképet is készít róla – írja honlapján a nemzeti park.

A vadmacska egyébként Európa-szerte elterjedt ragadozó, mely rejtett életmódja miatt ritkán kerül emberi szem elé. Élőhelyül a zavarástól mentes, vadon jellegű erdőket választja, melyek közelében nyílt területek, vizes élőhelyek is vannak. Táplálékául madarak, kisemlősök, elsősorban mezei pocok és erdei egerek szolgálnak. A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A vadmacskák védelme érdekében az Őrségi Nemzeti Park együttműködést kezdeményez az erdőgazdálkodókkal, hogy tartsák fenn a macskák otthonául szolgáló, háborítatlan erdőrészeket és bennük a nagyméretű, kölykezésre alkalmas odúkat rejtő famatuzsálemeket.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/88712/pics/lead_800x600.jpg
állati,Őrségi Nemzeti Park,vadmacska
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?