Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Aggasztó: sertéspestis tizedeli az állományt Romániában


Már több mint félmillió sertést kellett elpusztítani keleti szomszédunknál a járvány kitörése óta. A vész itt kopogtat az ajtónkon.

Illusztráció: pixabay.com

Csaknem 13 ezer újabb sertés elpusztításáról döntött pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki egy Arges és egy Olt megyei farmon – írja az MTI a Mediafax hírügynökségre hivatkozva. Az érintett sertésfarmok tulajdonosai kártérítést kapnak.

Az ANSVSA legutóbbi, szerdán közzétett összesítése szerint Romániában az ASP megjelenése óta 524 590 sertést kellett elpusztítani. Jelenleg az ország 41 megyéje közül 25-ben vannak házi sertéseknél észlelt aktív ASP fertőző gócok, másik hét megyében pedig kizárólag vaddisznóknál mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

Országszerte 956 aktív fertőzésgócról tud most a szakhatóság, ezek száma csökkenőben van az ANSVSA szerint. Az Európai Unió viszont a héten a korábbi 25-ről 29-re növelte azon romániai megyék számát, amelyekre korlátozásokat szabott meg – az ASP jelenléte, vagy fertőzési kockázata miatt – a sertéshús-kereskedelem terén. Továbbra is jelen van az ASP két, Magyarországgal szomszédos romániai megyében: Szatmár megyében 22, Bihar megyében pedig 18 aktív fertőző gócot tartanak nyilván.

A betegség 2017. július 31-án jelent meg először Romániában, az ország észak-keleti térségében, a magyar–ukrán– román hármashatár közelében. Azóta 1763 fertőző gócot sikerült felszámolni. Az ANSVSA eddig 11 848 állattartó számára fizetett ki összesen 316 millió lej (21,8 milliárd forint) kártérítést.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/85404/pics/lead_800x600.jpg
állati,sertés,sertéspestis,tragédia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?