Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Rekorddöntésre készülnek a hortobágyi darvak


Az időjárás kedvez ezeknek a fenséges, gyönyörű madaraknak, könnyen lehet, hogy még többen lesznek a nemzeti parkban, mint egy esztendővel ezelőtt.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

158 740 darut számoltakHortobágyi Nemzeti Parkban. Ez a szám megközelíti a tavalyi 160 ezres rekordot, de még idén van esély akár túlszárnyalni azt, hiszen az időjárás kedvezőnek ígérkezik a következő napokban – jelenti a park igazgatósága, hozzátéve: a természetvédelmi őrök heti rendszerességgel veszik számba a darvakat a háborítatlan éjszakázóhelyeken, így pontos képet kaphatunk a nemes madarak mozgásairól.

A látványos daruvonulás egyébként általában augusztus-szeptember fordulóján kezdődik meg hazánk területén, októberre már rendszerint több mint százezer daru pihen meg a Hortobágyi Nemzeti Park pusztaságában. A nemzeti park területén megtalálható lucernatáblák és kukoricatarlók kiváló táplálkozóhelyet jelentenek a darvaknak, a sík területen húzódó csatornákban pedig csoportosan olthatják szomjukat, a leeresztett halastavakban éjszakázva pedig védve vannak az emlős ragadozók ellen. A madarak egészen az első fagyokig maradnak, ez pedig az enyhébbé váló időjárás következtében egyre inkább kitolódik.

A daruvonulás az időszak legvonzóbb természeti eseménye. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. Aki szeretné megcsodálni a daruvonulás fantasztikus jelenségét, azokat szeretettel várják a Hortobágyi Nemzeti Park szervezett túráin és egyéb programjain.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/84620/pics/lead_800x600.jpg
állati,daru,Hortobágy,Hortobágyi Nemzeti Park,madár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?