Blogolj!

Útra keltek Afrikába a dél-alföldi gólyák


Nyolcszázötven gólyafióka nevelkedett fel a nyáron ezen a vidéken. Reméljük, jövőre valamennyien visszatérnek!

Illusztráció: pixabay.com

Az időjárás nem kedvezett ugyan a Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fehér gólyáknak, ennek ellenére sikeres költési szezont zártak. A Békés és Csongrád megyei tájakon összesen mintegy 850 fióka nevelkedett fel, melyek az idős madarakkal együtt elindultak hosszú útjukra, afrikai telelőhelyükre – írja weboldalán a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az összesítésből kiderül: Békés megyében 262 fehér gólya rakott fészket, 82 százalékuk sikeresen költött, összesen 569 fiókát neveltek fel. A Kígyósi-puszta környékén költött a legtöbb, összesen 99 gólyapár. A sikeres költések aránya is itt a legmagasabb, 84 százalék. A 83 sikeresen költő pár összesen 215 fiókát reptetett.

A Dévaványai-Ecsegi puszták részterülethez tartozó hat településen összesen 69 gólyapár költött. Szeghalmon volt a legtöbb, 21 költőpár, melyek összesen 43 fiókát neveltek fel. A Kis Sárréten tavasszal 56 pár kezdett költésbe, közülük 41-nél volt sikeres a költés. Összesen 101 fiókát neveltek fel.

A Kardoskúti Fehértó részterület térségében, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Székkutason összesen mintegy 40 pár gólya költött.

Cserebökény térségében a védett területen öt pár fehér gólya fészkelt, négynél sikeres volt a költés. A tágabb térségben (Szentes, Nagytőke, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagymágocs) összesen 28 költőpár fészkelt, 24 fészekben lett sikeres a költés.

A Maros-ártér részterületen, Makó térségében az idén 52 pár költött, tehát átlagos évről beszélhetünk. Sajnos azonban a párok 29 százaléka nem tudott fiókát reptetni. Összesen 89 fióka nevelkedett fel.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő fehér gólyák már úton vannak telelőhelyükre. Nagy szeretettel várjuk őket vissza jövő tavasszal!

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/83064/pics/lead_800x600.jpg
Afrika,állati,fehér gólya,gólya,madár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?