Blogolj!

Nemet mondtak a zsiráf- és elefántkereskedelemre


Fontos és halaszthatatlan döntést hoztak meg az elmúlt napokban a svájci Genfben a washingtoni egyezményt aláíró országok képviselői. Nemzetközi szabályozás alá kerül a zsiráfok és a testrészeikből készült termékek nemzetközi kereskedelme, de ellenőrzés alá vonják az elefántok kereskedelmét is.

Fotó: Pixabay

Összesen 139 fajt helyeztek újonnan védelem alá, vagy szavaztak meg neki fokozottabb védelmet a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni (CITES) kiterjesztéséről Genfben megrendezett tanácskozás résztvevői - számolt be az MTI.

A CITES főtitkára, Ivonne Higuero a 12 napos konferencia szerdai zárónapján elmondta, az emberiségnek muszáj reagálnia az egyre súlyosbodó kihalási válságra, méghozzá úgy, hogy változtat azon, hogyan bánik a vadon élő állat- és növényfajokkal.

A washingtoni egyezményt aláíró országok döntése értelmében a jövőben szabályozni fogják a zsiráfok és testrészeikből készült termékek nemzetközi kereskedelmét az állatok "csendes kipusztulásának" megakadályozása érdekében, ugyanis a Természetvédelmi Világszövetség becslései szerint a világ zsiráfállományának csökkenése az elmúlt 30 évben elérhette a 40 százalékot is és ma már csak maximum 100 ezer példány él belőlük a Földön.

A CITES konferenciáján a többi között teljes tilalmat fogadtak el az afrikai vadonban befogott elefántok állatkerteknek és szórakoztató intézményeknek történő eladásáról. A CITES 1977 óta tartja számon az afrikai elefántot a veszélyeztetett fajok között, 1989-ben pedig az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét is betiltotta, miután az elefántpopuláció drasztikusan megfogyatkozott.

Egyes afrikai országok ugyanakkor sem a zsiráfokra, sem az elefántokra vonatkozó szabályozást nem hajlandóak elfogadni, szerintük ugyanis a területen élő zsiráfok és elefántok egészségesek és védettek, ezért Tanzánia delegáltja tíz dél-afrikai ország képviseletében szólalt fel Genfben szerdán és felvetette az egyezményből való kilépésük lehetőségét is.

A tanácskozáson 18 veszélyeztetett cápa- és rájafaj védelem alá helyezését is megszavazták, felvételük az egyezménybe azt jelenti, hogy az aláíró országok csak akkor foghatják ki ezeket az állatokat a tengerből, ha bizonyítani tudják, hogy kereskedelmi célú halászatuk nem veszélyezteti a fennmaradásukat.

A CITES szintén megszavazta az ázsiai kiskarmú vidra és a szintén Ázsiában honos simaszőrű vidra nemzetközi kereskedelmének betiltását, természetvédők szerint ugyanis az elmúlt 30 évben legalább 30 százalékkal csökkent a vidrák száma a világon, a folyamat pedig felgyorsult azzal, hogy divat lett házi kedvencként tartani ezeket az állatokat. Különösen igaz ez a tendencia Japánra, ahol egyre szaporodnak a vidrás kávéházak, amelyek 10 ezer dollárt is hajlandóak fizeti egy-egy vidrakölyökért.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/82959/pics/lead_800x600.jpg
Afrika,elefánt,veszélyeztetett faj,zsiráf
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?