Blogolj!

Drámai: a kihalás szélén a góbi medve


Három tucat egyed él ebből a különleges állatból a sivatagban. Vajon unokáink látják-e még?

Fotó: gobibearproject.org/Joe Riis

Mindössze 36 góbi medve élt Mongóliában 2018 végén – közölte Mongol Tudományos Akadémia Általános és Kísérleti Biológiai Intézete.

Az intézet szakemberei 56 megfigyelő kamera segítségével mérték fel 2018-ban, hogy mekkora a kihalás szélén álló faj populációja, amely kizárólag a mongóliai Góbi sivatagban él. A kamerák az alfaj 36 különböző egyedét vették fel az adott időszakban – idézi a nyilatkozatot az MTI.

Az állat létezését egyébként csak 1943-ban erősítették meg orosz tudósok: a barna medve alfaja és a világon az egyetlen olyan medvefaj, amely sivatagban él. Alkalmazkodva a környezetéhez megtalálta, miként éljen a legszélsőségesebb körülmények között, az élelem hiánya miatt azonban a kihalás szélére került. A góbi medve gyökereket, bogyókat fogyaszt, néha ráfanyalodik rágcsálókra is, de nem hajlandó elfogyasztani az ember által ültetett növényeket.

A mongol kormány és természetvédő szerveztek számos intézkedést hoztak az elmúlt években, hogy megvédjék a kihalástól, a program keretében a Góbi sivatag 27 helyén lévő etetőbe évente 20 tonna élelempótló táplálékot helyeznek ki számukra.

Reményre ad okot, hogy tíz évvel korábban a góbi medvék száma nem érte el a harmincat.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/82848/pics/lead_800x600.jpg
állati,góbi medve,természetvédelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?