Blogolj!

Fantasztikus gólyarekord született Romániában!


A magyarság kedves madara számára is roppant fontosak a kedvező állati "demográfiai" folyamatok: családvédelmi akcióterv szárnyas módra!

Fotó: SOR/Lucian Fasolă-Mătăsaru

Az idei esztendő gólyarekordját Romániában jegyezték fel. Egy ottani fészekben ugyanis nem kevesebb, mint hét kisgólya nőtt fel a nyáron, amire korábban nem volt példa keleti szomszédunknál – így az MTI.

A szokatlanul népes gólyacsaládról a Román Madártani Társaság (SOR) számolt be honlapján. A társaság fényképet is közölt a Suceava megyei Hodornic de Sus faluban álló gólyafészekről. Mint megjegyezték: ez az első eset, hogy hét kisgólyát regisztrálnak romániai fészekben. Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet. Hozzátették, a gólyapár részéről rendkívüli erőfeszítést igényel a fiókák táplálása, és hét kisgólya felnevelése csak táplálékban nagyon gazdag vidéken sikerülhet.

A népes gólyacsaládról az Uite barza (Nézd a gólyát) telefonos alkalmazással érkezett a bejelentés. A madártani társaság a gólyák számlálására fejlesztett ki az applikációt, amelyen önkéntesek 3206 gólyafészket jelentettek be, de ezek közül csak 2788-at sikerült a földrajzi koordináták alapján is igazolni.

Voltak ugyanis olyan fészkek, amelyeket többen is bejelentettek, illetve olyanok, amelyeket mozgó autóból regisztráltak, így a helymegjelölés nem volt pontos. Az összeírás során 6580 gólyát, köztük 3044 felnőtt madarat számláltak meg. A székelyföldi Madéfalván számolták a legtöbb gólyafészket, ott 42 gólyacsalád fészkel.

Hét tojást tojt 2019 tavaszán a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben lakó Leske névre keresztelt gólya is, de az első két tojást Miska névre keresztelt párja kidobta a fészekből, egy tojás nem kelt ki, egy kisgólya pedig, nem sokkal kikelése után, elpusztult.

Az elmúlt napokban egyébként már elkezdődött a gólyák őszi vonulása.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/82548/pics/lead_800x600.jpg
állati,fehér gólya,gólya,madár,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?