Blogolj!

Autósok, vigyázat, tombolnak az őzek!


Tavaly csaknem 4800 őzet ütöttek el Magyarországon. A párzási időszakban különösen fontos az óvatosság – figyelmeztet a szakember.

Illusztráció: pixabay.com

Néhány napja kezdődött meg az őzek párzási időszaka, ilyenkor nem ritka, hogy az állatok szokatlan időpontokban, nappal is megjelennek az utakon, ezért most körültekintőbben kell vezetni.

Erre hívja fel az autósok figyelmét a Vaol.hu hírportál cikkében Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara elnöke.

A szakember szerint különösen azokon a területeken kell óvatosnak lenni, ahol magas az út menti növényzet, és ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van elhelyezve. Ám – folytatta – sajnos téved, aki azt hiszi, hogy ott nem találkozhat vaddal, ahol nincs tábla.

A becslések szerint az országban jelenleg mintegy 380 ezer őz él, tavaly pedig csaknem 4800 őzet ütöttek el Magyarország útjain – ismertette a kifejezetten szomorú statisztikát.

A vadbalesetek legnagyobb része éppen a kettő-négy hétig tartó párzási időszakban történik. Ilyenkor ugyanis a bak fejét leszegve, ősi ösztöntől hajtva keresi, űzi a sutát, éppen ezért az állatok mozgása kiszámíthatatlan.

A vadászok tehát minden autóstól azt kérik, fokozott figyelemmel közlekedjenek az ország útjain! A személyi és az állati biztonság érdekében.

Címkék: állati, közlekedés, őz
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/81548/pics/lead_800x600.jpg
állati,közlekedés,őz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?