Blogolj!

Nincs félelmetesebb tengeri állat a cápánál, kivéve a...


Biztosan sokan ismerik a Ted című vígjátékból elhíresült szállóigét, miszerint a szerelemnél nem létezik erősebb dolog a világon, kivéve az Apache helikoptert, mert az Apache helikopternek van gépfegyvere és távirányítású rakétája.

Fotó: IFLScience

Nos, ezen logika mentén azt is mondhatnánk, hogy a cápáknál sincs félelmetesebb lakója a tengervizeknek, hiszen a tűéles fogaikkal még a kisebb méretű alfajok is vígan terrorizálják a békésebb tengerlakókat, most viszont az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet kutatóinak a fenti állításunkra is sikerült egy nagyon érdekes cáfolatot adniuk.

A tudósok Dél-Karolina partjainál kapták lencsevégre a következő, bizarr esetet, amikor azt vizsgálták, hogyan lakomázik egy csapat mélytengeri tüskéscápa egy levadászott kardhal teteméből.

A felvételen jól látható, ahogy egyszer csak felbukkan egy, a kisméretű cápáknál néhány számmal azért nagyobb, félelmetes jószág és az egyik gyanútlanul majszoló cápát egy az egyben bekapja. Nos, ez a félelmetes cápaevő szörnyeteg egy roncsssügér, amelynek egyedei jelenlegi tudásunk szerint akár 100 kilogrammosra és 75 centiméter hosszúra is megnőhetnek, sőt, akár 70 évig is élhetnek - mint jól látható, például cápahúson.

A kutatók szerint az ilyen és ehhez hasonló felvételek majd kitűnőek lesznek arra, hogy a jövőben sokkal pontosabban tudják megállapítani, hogyan is működik a mélytengeri tápláléklánc, az mindenesetre már most kijelenthető:

Címkék: cápa, hal
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/75986/pics/lead_800x600.jpg
cápa,hal
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?