Blogolj!

Szenzáció! Ötven éve nem látott madárka Magyarországon!


A kecskeméti repülőtér közelében bukkant fel a ritka énekesmadár, melyről azt hitték, talán soha többé nem láthatjuk Magyarországon.

Illusztráció: www.birds.kz

Szenzációs felfedezést tettek a napokban a madárbarátok Kecskemét környékén: egy hazánkban közel fél évszázada nem látott énekesmadarat sikerült lencsevégre kapniuk!

A magyar terepmadarászok honlapján, a birding.hu oldalon többen jelezték csütörtökön és pénteken, hogy a kecskeméti repülőtér közelében tűnt fel egy úgynevezett apácahantmadár. Ez a fajta Európa ritkább énekesmadarai közé tartozik, és idehaza eddig mindössze 5 alkalommal fordult elő – legutóbb 1971-ben!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyilvánosan elérhető szakmai adatbázisa szerint apácahantmadarat korábban mindössze öt alkalommal, 1955-ben, 1956-ban, 1964-ben, 1965-ben és 1971-ben sikerült megfigyelni Magyarországon, négyszer Budaörsön, egyszer pedig Dunabogdányban.

A vonuló madár egyébként a telet többnyire Kelet-Afrikában tölti. Főként Ázsiai elterjedésű faj, de költ Európa keleti, délkeleti részein is. Hozzánk legközelebbi költőterülete Dobrudzsa és Bulgária déli része. Az apácahantmadár a nyílt, rövid füvű területeket kedveli, de jellemzően inkább a kopár hegységek madara. Leginkább az 1000-2500 méter magasan fekvő köves, sziklás lejtőket részesíti előnyben. Évente egyszer költ, a fészket a tojó építi egy általa kiválasztott, felülről zárt sziklahasadékban.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/75922/pics/lead_800x600.jpg
állati,madár,természetvédelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?