Blogolj!

Újra gyilkolják a bálnákat a japánok


Eddig is így tettek, csak éppen nem teljesen legális körülmények között. A szigetország tavaly decemberben jelentette be, hogy kilép a bálnavadászatot tiltó nemzetközi szervezetből és idén júliustól korlátok nélkül vadászik a cetekre saját gazdasági körzetében.

Fotó: hajozas.hu

Több mint harminc év után indult újra a kereskedelmi bálnavadászat Japánban, az első napon azonnal egy nyolcméteres leölt példánnyal kötött ki egy hajó - számolt be róla a Sky News.

Persze, naiv gondolat lenne azt feltételeznünk, hogy az elmúlt harminc évben nem öltek bálnákat a japánok, ezt viszont csak egy jogi kiskapunak köszönhetően tehették meg, amolyan "féltörvényesen". A kereskedelmi bálnavadászat kifejezés egyébként meglehetősen ambivalens kifejezés, hiszen ha csak, és kifejezetten a kereskedelmi oldalát vizsgáljuk a bálnák leölésének, azt kell látnunk, hogy bizony nem sok üzleti előnye van. A húsuk nem finom, a bálnaolaj kereslete már alaposan megcsappant és persze állatvédelmi szempontból sem lenne szerencsés egy újabb fajt kiirtani emberi kézzel.

Japánban az első világháborút követően nagyon megugrott - más fehérjeforrás nem lévén az országban - a bálnahús fogyasztásának mértéke, akkoriban évente 20-25 ezer egyedet is megöltek, a húsuk pedig az iskolai menzákon is a leggyakrabban felhasznált alapanyagnak számított. Ma az egy főre eső éves bálnahús fogyasztás 30 gramm környékére tehető a szigetországban - ami egyébként a teljes lakosságra vetítve így is 4000 ezer tonna évente -, de a halfogyasztás például ezzel szemben 25 kilogramm/fő/év, tehát emellett tényleg eltörpül a bálnák húsának fogyasztása, semmi nem indokolja, hogy ezért mészárolják le őket.

Japán az elmúlt harminc évben egyébként "tudományos célú" bálnavadászat címszó alatt irtotta a cetállományt, amely során évente 400-500 állatot ejtettek el. Ez globális szinten, évente a bálnafogások 30-40 százalékát teszi ki, azaz Japán gyilkolja le az egy év alatt megölt állatok bő egy harmadát. A tudományos program tudományos hátterét persze nagyon sokan kérdőjelezik és kérdőjelezték meg, elvégre miért kell egy tudományos jellegű információszerzéshez megölni az állatokat, de jogilag eddig is védve voltak a japánok a kiskapu miatt. Tudományos céllal ugyanis még a bálnákat is meg lehet gyilkolni - volt is ebből jogi vitájuk korábban az ausztrálokkal.

Japán azzal védekezik, hogy a bálnavadászat a kultúrájuk részét képezi, ráadásul abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az ország területének több mint kétharmadát hegyvidék borítja, nem nagyon van más erőforrásuk, csak az őket körülvevő tenger és az ebből halászható, vadászható állatok. Úgy vélekednek, hogy a bálnavadászat korlátozása általában véve a tengeri erőforrásokhoz való hozzáférés korlátozása, márpedig ha ezt a jogot elveszik tőlük, gyakorlatilag megbénítják a gazdaságukat.

A tényt mindenesetre rögzítsük, július elsejétől már nem kell rejtegetniük a leölt bálnákról készült felvételeket a japánoknak, ugyanis szabadon vadászhatnak a cetekre saját gazdasági körzetükön belül. Amíg végül ki nem pusztulnak.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/75473/pics/lead_800x600.jpg
bálna,vadászat,veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?