Blogolj!

Váratlan vendég bukkant fel egy szibériai városban


Majdnem ötven éve nem láttak jegesmedvét Norilszk lakói, nem véletlen, hogy megdöbbenéssel köszöntötték a településen felbukkanó jövevényt.

Fotó: The Siberian Times

Különös és egyben szomorú történetről számolt be a The Siberian Times a napokban, ugyanis Norliszk városában egy nőstény jegesmedve tűnt fel. Hogy mennyire váratlan volt az állat megjelenése, mi sem bizonyítja jobban, mint a tény: hiába jelentette több helyi lakos is a hatóságoknak, hogy a környéken egy jegesmedve kóborol, a rendőrök sokáig nem hittek a bejelentőknek.

A városban az 1970-es években láttak utoljára jegesmedvét, s szakemberek szerint ez a példány is legalább 1500 kilométert vándorolt, amíg elérte a települést. A beszámolók alapján a nőstény állat meglehetősen legyengült mire megérkezett és szemmel láthatóan éhezett is, órákon keresztül feküdt a földön egy külvárosi ipartelepen mielőtt a hatóságok felkutatták és befogták.

Az állat azért vándorolhatott ilyen sokat az északi jégmezőkről dél felé, mert a megszokott vadászterületén egészen egyszerűen nem talált élelmet, s mire a városba érkezett, már egyáltalán nem maradt ereje.

Az elkóborolt medvét a tervek szerint a kasznojarszki állatkertbe szállítják majd, ahol megpróbálják felhizlalni, s bár azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy ezután mi lesz a sorsa, minden bizonnyal az állatkertben talál majd végső otthonra.

A jegesmedvéket 2008-ban nyilvánították veszélyeztetett fajnak, jelenlegi populációjuk számát 20 és 25 ezer példány közé becsülik, táplálkozásukban és szaporodásukban pedig nagyon fontos szerepet játszanak a jégtáblák, a jégtakaró olvadása miatt viszont a jegesmedvék egyre gyakrabban szorulnak vissza olyan területekre, ahol nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségű élelemhez.

Címkék: jegesmedve
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/74985/pics/lead_800x600.jpg
jegesmedve
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?