Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Döbbenetesen ritka halat fogtak Magyarországon!


1998 után került újra horogra hazánkban ez a különleges pikkelyes.

Fotó: maconka.hu

Egy 8 kilós kisszájú buffalót(!) fogott május utolsó napjaiban egy szerencsés pecás a Nógrád megyei horgászparadicsomban, a Maconkai-tóban. Elképesztő szenzációról van szó, ugyanis hazánkban utoljára két évtizednél is régebben, 1998-ban Szarvasnál, a Bikazugi-Holt-Körösben akadt horogra ilyen hal.

A maconka.hu beszámolója szerint több mint tíz éve az akkori HAKI génbank átalakítása kapcsán a leselejtezett pontyokkal együtt, nem várt módon került a tóba hat darab, két-háromkilós kisszújú buffalo. Az észak-amerikai pontyféle egyedei aztán „vígan éldegéltek”, mindössze a szelekciós halászatok során találkoztak velük két-háromévente.

„Érthetetlennek tűnt, hogy még más égtájakon horgászversenyt is rendeznek rájuk, nálunk meg a leghorgászottabb vízterületen sem lehet horogra csábítani”

– írja a portál, kiemelve: végre megtört a jég, mert 2019. május 27-én Csatlós Csaba pellet csalival egy 8,07 kg-os (66/58 cm) példányt fogott – melyet a mérlegelés és a fotózás után természetes szabadon engedett.

A történelmi tetthez gratulálunk!

A Magyarország halfaunája című szakkötet leírása szerint egyébként a kisszájú buffalo eredetileg Észak-Amerika folyóiban, holtágaiban és tavaiban él, elterjedési területe Mexikótól a Jeges-tenger medencéjéig tart. Megtalálható a Mississippi folyó medencéjében és a Michigan-tó vízgyűjtő területén. Előbb a volt Szovjetunió területére telepítették be, majd az ott nevelt állományból jutott el hozzánk. Hazánkba először – kísérleti céllal – az 1970-es évek elején került a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetbe, ahol halastavakban jelenleg is tartják. Természetes vizeinkben csak véletlenül kijutó példányai fordulhatnak elő, illetve a friss hírek szerint a Maconkai-tóban is megbújnak néhányan...

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/73916/pics/lead_800x600.jpg
állati,hal,horgászat,kisszájú buffalo
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?