Blogolj!

Hipercuki a szegedi oroszlánbébi, Szonja!


A most tíznapos kölyköt imádni fogják a Szegedi Vadaspark látogatói, ebben biztosak vagyunk.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Világos, szinte fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban: a ritka színváltozathoz tartozó kölyök gondozóitól a Szonja nevet kapta. A május 15-én született kölyköt pénteken mutatták be a nyilvánosságnak.

Az állatkert nőstény oroszlánja, Nadja másfél kilós utódot hozott a világra, Szonja azóta csaknem megduplázta tömegét.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Érdekesség, hogy a kölyök néhány hetes koráig az apát, Timbát elkülönítik Szonjától és Nadjától, de azt követően az egész családot láthatja a közönség az oroszlánok tágas kifutójában. Addig az érdeklődők az oroszlánházban figyelhetik meg a kölyköt, akinek lépéseit kamera is követi, így egy monitoron és az állatkert honlapján akkor is látható, ha nincs az üvegfal közelében.

A kicsi természetvédelmi szempontból is értékesnek számít, hiszen viszonylag kevés a dél-afrikai oroszlán (Panthera leo krugeri) alfajához tartozó világos színváltozat genetikailag tiszta egyedeinek száma. Állatkertekben és tenyészfarmokon háromszáz példány élhet, természetes körülmények között számuk pedig csupán egy tucat körül lehet – írja az MTI.

A fehérnek nevezett, de valójában halvány bézs színű oroszlán egyébként Afrika egyik legtitokzatosabb állata, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létét, viszont csak kevesen látták. Az első feljegyzés az 1930-as évekből származik, de ezt akkor csak a fantázia szüleményének vélték. 1975-ben azonban egy biológus fotókat készített, amikor családjával véletlen meg pillantotta őket Dél-Afrikában, Timbavati térségében.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/73482/pics/lead_800x600.jpg
állati,állatkert,fehér oroszlán,oroszlán,Szegedi Vadaspark
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?