Blogolj!

Súlyos veszélyben vannak fecskéink – segítségre várnak!


A szokatlanul hideg, esős májusban nehezen vagy egyáltalán nem tudnak vadászni, ami a pusztulásukhoz vezethet. Emberi segítségre, etetésre van szükségük. Mutatjuk, mit tegyetek, hogy jót egyenek, és jól legyenek!

Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárpark–Madárkórház Alapítvány

Bajban vannak a fecskék, kevés a táplálék a barátságtalan, hideg, esős időben – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán a Hortobágyi Madárpark–Madárkórház Alapítvány. A szolgálat sürgős segítséget kér a melegszívű madárbarátoktól, hogy ne veszítsük el kedves tollas társainkat.

„A napok óta tartó, folyamatos esőben a fecskék nehezen vagy egyáltalán nem tudnak vadászni. Pici szervezetük ennyi idő után legyengülhet, tartalékaik kimerülnek. Olvasóinktól rengeteg fotó, bejelentés érkezik párkányokon, erkélyeken csoportosan gubbasztó madarakról. [...] Kérjük, amennyiben hasonló jelenséggel találkoztok, és van lehetőségetek, segítsétek őket átvészelni ezt a zord időszakot! Meghálálják, ha az eresz alatt vagy valamely esőtől védett párkányon lapos tálban vagy virágalátétben felkínálunk nekik pár falatot. Legjobb számukra ilyen esetben a lisztkukac. Ezt kisállatboltokban lehet beszerezni. Továbbá elfogyasztják a túrót, apróra vágott csirkeszívet, csirkenyesedéket, alu-tasakos junior macskaeledelt is. Figyelem, a fecskék repülő rovarokkal táplálkoznak, így a tápláléknak `mozognia` kell, hogy elfogadják. Amennyiben a felsorolt, nem rovar eredetű eledellel etetünk, mindenképp szórjunk rá lisztkukacot, gilisztát, szöcskét!”

– tanácsolják a szakemberek, hozzátéve: mellőzzük a csontkukac alkalmazását, mert rengeteg fertőző betegséget kaphatnak el tőlük védenceink.

Egyúttal azt javasolják, ha legyengült, kihűlt, elázott, mozgásképtelen fecskével találkozunk, helyezzük zárt, sötét kartondobozba, majd tegyük száraz, meleg helyre! De a legjobb, ha azonnal értesítjük a madármentő szervezetek ügyeleteit.

A fecskék érdekében is nagyon reméljük, mihamarabb beköszönt végre az igazi, napos, meleg május! Addig is: vigyázzatok a fecskékre!

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/72963/pics/lead_800x600.jpg
állati,fecske,Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány,madár,madárpark
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?