A Liu testvérek Európa urai
Liu Shaolin Sándor Európa-bajnoki címet nyert 1000 méteren a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n, testvére, Liu Shaoang ezüstérmet szerzett. Biztosan magyar Európa-bajnokot avatnak összetettben.
Blogolj!

Nem tudod mire figyelj egy kutya örökbefogadásakor? Itt a segítség!


Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Fogadj örökbe! című kötetet Pécsett mutatták be szombaton.

Fotó: szabadagazdi.hu

A könyvbemutatónak a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület adott otthont, ahol Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, a Szabad a gazdi elnevezésű kampány oldaláról ingyenesen letölthető, állatmenhelyek és gyepmesteri telepek által nyomtatott formában is igényelhető útmutató tartalmaz minden olyan információt, amely az örökbefogadók felkészüléséhez, felelős állattartóvá válásához szükséges.

A kiadvány elsősorban azoknak szól, akiknek még sohasem volt kutyájuk, de szeretnének örökbe fogadni egyet, a döntés előtt ugyanis sok mindent át kell gondolni, többek között, hogy mire vállalkoznak, mert ha szem előtt tartják az állat érdekeit is, az örökbefogadás az eb egész életére szól. Az útmutatóból kiderül, milyen szempontok szerint választhatunk "ideális négylábú társat" magunk mellé, melyek a kutya örökbefogadásának jogi feltételei, mekkorák a tartási költségek és hogyan lehet megkönnyíteni az összeszoktatást.

A Fogadj örökbe! nem az első kiadvány a 2013-ban az Agrárminisztérium és a Nébih által indított, felelős állattartást népszerűsítő, a kutyák vásárlása helyett az örökbefogadásukra, továbbá az ivartalanításukra ösztönző Szabad a gazdi nevű programban, korábban megjelent a Kutyakötelesség című kötet a kutyatartáshoz kapcsolódó jogszabályokkal foglalkozott, a Harmóniában együtt című pedig óvodásokhoz és iskolásokhoz szólt.

Az elmúlt években nőtt az állatvédelemre fordítható forrás, ebrendészeti telepek, kutyamenhelyek korszerűsítése valósulhatott meg és több, az állatvédelmet szolgáló intézkedés is történt - ilyen volt például a kutyák kötelező chipezése, és a jelölést, nyilvántartást segítő ebadatbázis létrehozása is. Az intézkedésnek köszönhetően csökkent az állatmenhelyekre bevitt kóborkutyák száma, s 80 százalékra emelkedett az állatmenhelyekről örökbefogadott kutyák aránya.

A menhelyi kutyák ivartalanításának programja hat éve zajlik, az ivartalanítás a kóborkutya-populáció "mederben tartásának" leghatékonyabb módja. Farkas Tamás, a pécsi állatmenhely vezetője azt hangsúlyozta, hogy érezhetően nő az örökbefogadásai kedv Magyarországon, ezért a Szabad a gazdi nevű program keretében készült kiadványok nagyon fontosak az állatotthonok, -menhelyek számára. Azt szeretnénk, ha az emberek ne csak megsajnálják ezeket a kutyákat, hanem felelősségteljesen örökbe is fogadnák. Hozzáfűzte, minden kutya egyéniség, örökbefogadás előtt meg kell ismerni a viselkedését, az életkörülményeit.

Címkék: kutya, menhely
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/69977/pics/lead_800x600.jpg
kutya,menhely
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?