Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Az embertelen madármészárlás a legtutibb libanoni hobbi


Évente több mint 2,6 millió költöző madarat irtanak ki a közel-keleti ország területén, köztük jónéhány veszélyeztetett egyedet is. A mészárlásnak nincs célja, a vadászat a farokméregetés csimborasszója.

Fotó: greenworldwarriors.com

Tömegesen mészárolják a gólyákat Libanon felett - írta meg kedden az Index. Első blikkre a tehetetlen düh kerített hatalmába, hiszen mégis ki a francnak jutna eszébe hobbiból lövöldözni az egyébként nálunk fokozottan védett gyönyörű madarakra? Aztán persze elgondolkodtam a kulturális különbségeken, amelyek azért sok mindent megmagyaráznak... Áh, egy frászt, erre tényleg nincs magyarázat.

Augusztus végén, szeptember elején több mint félmillió fehér gólya hagyja el európai szaporodóhelyét és költözik Afrikába a hideg hónapok zord időjárása elől. A telet rendszerint Kenyától és Ugandától a Dél-Afrikáig terjedő szavannán, vagy a Száhel-övezetben töltik, míg március-április környékén el nem érkezik az idő, hogy visszatérjenek Európába, ám ez sokaknak már nem sikerül.

Az út átlagosan 49 napot vesz igénybe és a Földközi-tenger átrepülésének elkerülése érdekében a Közép-Európában fészkelő gólyák két útvonal közül választhatnak: a Boszporuszon átkelve Törökországon, Levantén és a Nílus mentén haladnak, vagy a nyugati utat választva Spanyolországon, Gibraltáron át repülnek - ez utóbbit 530 ezer fehér gólya teszi meg minden évben és talán ők a szerencsésebbek, még ha ez az út jóval hosszabb repülést is igényel.

Fotó: greenworldwarriors.com

A Földközi-tengert elkerülő madaraknak ugyanis át kell kelniük egy olyan területen, amely felérhet számukra egy öngyilkos küldetéssel, Libanonban ugyanis évente körülbelül 2,6 millió madarat lőnek ki illegálisan. Nemcsak gólyákat, hanem flamingókat, pelikánokat, meg úgy kábé mindent, ami repül. Nem túlzás azt állítani, a közel-keleti országban nemzeti sporttá avanzsált a költöző madarak lemészárlása, társadalmi csoporttól függetlenül mindenki puskával a kezében rohangál, s ha meglát egy madarat, hezitálás nélkül lő.

A kedvtelésből elkövetett orvvadászat miatt négyzetkilométerenként 248 madarat lőnek ki Libanonban és a környező országokban, ám a becsült számoknál jóval magasabb lehet a ténylegesen elkövetett madárgyilkosságok száma. A repülési útvonal alatt nagyjából húsz méterenként állnak fegyveresek, de akinek kénye-kedve úgy tartja, az a saját erkélyéről nyit tüzet a hazatérő állatokra. És ha mindez nem lenne elég, közösségi oldalaikon büszkén pózolnak is a kilőtt tetemekkel. És nekem aztán ezúttal senki ne jöjjön azzal, hogy a vadászat így óvja meg a túlszaporulatot, vagy úgy selejtezi ki a sérült egyedeket, mert itt semmi ilyesmiről nincsen szó. Ez puszta élvezeti gyilkolás. Semmi több.

Fotó: greenworldwarriors.com

Bár az állatvédő szervezetek mellett már több európai ország környezetvédelmi hivatala is mélységes felháborodását fejezte ki az üggyel kapcsolatban, eddig semmilyen lépés nem történt a mészárlás visszaszorításának érdekében, pedig a madárirtás most már közvetlen hatással van a költöző madarak populációjára is.

1
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/69812/pics/lead_800x600.jpg
gólya,madár,orvvadászat,vadászat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-03-07 15:44:42
Hosszú életem során már sok mindent megértem, de ekkora állatságot még nem pipáltam !!!!
Ezen kívül feltétlen zavar még az is, hogy a nagy jog- és állatvédők hol a 3,14csába vannak ilyenkor ?!
Nem hallottam, hogy bármelyik idióta, ingyenélő szervezet televisította volna a világhálót a tiltakozása jeléül !!!!!!
Ezek az libanoniak teljesen megháborodtak, őket kellene halomra lőni !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?