Blogolj!

Matuzsálem teknőshölgyre bukkantak a Gálapagos-szigeteknél


A feljegyzések szerint 1906-ban láttak utoljára fernandinai óriásteknőst a Gálapagos-szigetcsoporthoz tartozó Fernandina-szigeten - egészen mostanáig.

Fotó: Galapagos Conservacy/Facebook

Nagyon úgy fest, ezek a napok az eltűntnek, vagy kihaltnak vélt állatfajok csodálatos felbukkanásáról szólnak, nemrég a Blogstar is beszámolt arról, hogy száz éve nem látott ragadozót figyeltek meg Kenyában. Ezúttal egy olyan állatra bukkantak a Fernandina-szigeten, amelyről úgy vélték, egy évszázada kihalt.

A fernandinai óriásteknős utolsó élő példányát a feljegyzések szerint 1906-ban látták, ám a napokban egy felnőtt nőstény egyedet találtak a szigeten az óriásteknősök védelmét szolgáló kezdeményezés szakemberei. A kutatók azt feltételezik, hogy az állat már akkor is élhetett, amikor az utolsó élő példányt látták, ha ez tényleg igaz, akkor bizony az idős hölgy már bőven több mint száz esztendős!

Tudományosan egyelőre nem erősítették meg a kutatók, hogy valóban a kihaltnak hitt fernandinai óriásteknősök fajához tartozó egyedre bukkantak, ehhez különböző genetikai vizsgálatok elvégzése szükséges. A kutatók azt is feltételezik, hogy nem a most megtalált példány az utolsó élő egyed, ugyanis más teknősökre utaló nyomokat is találtak a szigeten.

A fernandinai óriásteknős egyike a 14 ismert óriásteknősfajnak, amelyek a Gálapogos-szigeteken élnek. Nem meglepő módon a legtöbbjük a veszélyeztetett fajok csoportjába tartozik, ezért most, hogy rátaláltak erre a példányra, kettőzött erővel kezdődik el a fajtársak felkutatása egy jövőbeli tenyésztőprogram reményében.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/69226/pics/lead_800x600.jpg
veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?