Blogolj!

Hazatértek darvaink az alföldi pusztára


Már több mint négyszáz madár tartózkodik a Kardoskúti Fehértó térségében, mely a legészakibb telelőhelyük a Kárpát-medencében.

Fotó: MTI

Az örvendetes februári enyhülésnek köszönhetően újra megjelentek a darvak a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó részterületén, jelenleg több mint négyszáz példány tartózkodik a térségben – jelenti a jó hírt honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A szakemberek két hónapja alig láttak errefelé darvakat, mivel az aszályos ősz miatt a tómeder teljesen kiszáradt. Azóta azonban többször is esett jelentős mennyiségű hó, amely az utóbbi hetek tavaszias időjárásának hatására megolvadt, így most a Fehér-tó medrének szinte teljes területét víz borítja. A sekély víz pedig ideális éjszakázóhelyet jelent a darvak számára – írják.

A madarak a környező földekre járnak táplálkozni, ahol a tavalyi betakarítás során elszóródott kukoricamagokat szedegetik. Inni és éjszakázni pedig nemcsak a Fehér-tavon, hanem a közelben található három kisebb szikes tavon is tudnak.

Jelenleg egyébként a Fehér-tó környéke a darvak legészakibb telelőhelye a Kárpát-medencében. A nagy madarak döntő többsége Afrika északi részén és a Közel-Keleten tölti a telet, de mindig maradnak csapatok Európa déli részén is, melyek aztán a felmelegedés hatására északabbra mozdulnak. Ha az időjárás ismét hidegebbre fordul, akkor újra délebbre húzódhatnak.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/69207/pics/lead_800x600.jpg
állati,daru,Körös-Maros Nemzeti Park,madár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?