Blogolj!

Mitől döglik a balatoni hal?


Több mint négymázsányi elpusztult halat találtak a szakemberek, akik természetesen magyarázatot keresnek a szomorú eseményre.

Illusztráció: ilovebalaton.hu

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővízbefolyónál négymázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai. A cég az esetről lakossági bejelentéseket is kapott, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt, ezért közleményben igyekszik tisztázni a történteket (fotók is itt).

„Kollégáink 420 kg elpusztult küszt szedtek össze a kifolyóból. A pusztulásuk oka oxigénhiány volt. A sajnálatos eseményért a hektikus időjárás a felelős. Az évszakra jellemzőtől eltérő hőingadozás megzavarja a halak téli pihenő időszakát. Az ilyen kis befolyók vize sokkal gyorsabban melegszik fel, mint a Balaton víztömege, így a fagyokat követő enyhe időszakok esetén több fok eltérés is lehet a nyílt víz és a befolyó között. Ha ilyen esetben a csalogató melegebb vízre felhúzódnak a halak, majd az idő ismét visszahűl, a befagyó kis csatornában a jég alatt oxigénhiány alakul ki, amely halpusztulást okozhat. Minden bizonnyal ez a jelenség játszódott le hetekkel ezelőtt, majd a múlt hétvégén tapasztal 10 fok feletti melegfront hatására kiolvadt csatornában szem elé kerültek a tetemek. Szerencsére ezekben a kis vízelvezető árkokban rács gondoskodik róla, hogy nagyobb halak ne úszhassanak fel, ezért találkozhatunk zömmel csak a kis testméretű küsszel ilyen szerencsétlen helyzetben”

– írták.

A nyilatkozatban hozzáteszik, hasonló jelenséget tapasztaltak az év elején a balatonöszödi berek kifolyójában, valamint jóval kisebb mértékben Keszthelyen a Libás strand keleti oldalán lévő befolyónál. Úgy fogalmaznak, bár sajnálatos események történtek, de a Balaton méretéhez és halállományához képest a halpusztulás elhanyagolható méretűnek tekinthető.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/68520/pics/lead_800x600.jpg
állati,állatvédelem,Balaton,hal
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?