Blogolj!

Gratulálok, sikerült egy újabb állatfajt elpusztítanunk


Talán kevesen mondhatják el magukról Magyarországon, hogy láttak élőben Spix-ara papagájt, de aki eddig nem látott, már nem is nagyon fog.

A Spix-ara papagájt a Rió című animációs film tette ismertté világszerte, de már a 2011-es rajzfilm főszereplője, Azúr is megjósolta, hogy bizony ő lesz fajának egyik utolsó élő példánya. Nos, a szomorú jóslat valósággá vált, a BirdLife International nevű madárvédő szervezet egy tavalyi tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyönyörű kék színben pompázó papagájfaj egyetlen egyede sem él már a vadonban.

Bár néhány szaporító-programban még vannak élő példányok, ám aligha lesz hosszútávú a Spix-ara földi pályafutása, erről pedig ki más tehetne, mint mi magunk, emberek. A veszélyeztetett faj kipusztulásának elsődleges oka, hogy kiírtottuk a természetes lakóhelyének számító esőerdők jelents részét, de a változó klíma és az orvvadászat sem segítette éppen elő, hogy megmaradjanak.

Nem a Spix-ara az egyetlen madárfaj, amely a kihalás szélén áll, a BirdLife International további hét fajt jelölt meg tanulmányában, amelynek lassan üt az utolsó órája.

1
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/68324/pics/lead_800x600.jpg
madár,veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Marinka 2019-02-05 11:54:17
Tavaly és idén is rengeteg cikket olvastam, hogy több állatfaj is kihalóban van. Ami sokkoló volt számomra, hogy lehet az orángutánok fognak következni. https://tudomanyplaza.hu/orangutan-pusztulas/ Mit gondoltok mi lehet ezeknek a fő oka?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?