Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

A túletetés a kutyusok lassú gyilkosa


Kutyabarátok, gazdik, figyelem: megdöbbentő eredményre jutott egy nagyszabású brit kutatás! Aki igazán szeret: az mértékkel etet.

Fotó: pixabay.com

Rövidebb életűek az elhízott kutyák – állítják a tudósok. A Liverpooli Egyetem és a Mars kisállateledel-gyártó cég kutatóközpontjának szakemberei által végzett kutatás kimutatta, hogy hamarabb pusztulnak el az túlsúlyos, túletetett ebek, mint normális testsúlyú társaik.

A brit felmérés szerint akár két és fél évvel megrövidítheti a kutya életét az elhízás – írja az MTI.

A szakemberek 12 népszerű kutyafajta több mint ötvenezer egyedéről az elmúlt húsz évben végzett vizsgálatok során nyert adatokat elemezték, és megállapították, hogy a túlsúlyosság jelen van minden fajtánál. A kan német juhászkutyák öt hónappal, a kan Yorkshire terrierek két és fél évvel hamarabb múlnak ki, ha túlsúlyosak – írták a Journal of Veterinary Internal Medicine című állatorvos-tudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ennek tükrében aggasztó, hogy egy közelmúltbeli tanulmány szerint a kutyatulajdonosok több mint fele rendszeresen vagy gyakran ad enni kutyájának, ha az kunyerál, 22 százalékuk pedig túleteti kedvencét, csak hogy boldoggá tegye őt.

Pedig aki igazán szeret, az mértékkel etet.

A gazdik sokszor látják át, milyen hatással van a túlsúly az állat egészségére. Nem tudják, hogy ha házi kedvencük elhízott, akkor az más problémákkal is jár, mint porckopás, légzési nehézség, a daganatos betegségek egyes típusa, és az állat életminősége is rosszabb. Ez jelentős hatással van arra, milyen hosszú ideig élnek – idézte a liverpooli tanulmány társszerzőjét, Alex German kisállatorvos professzort a Science Daily tudományos hírportál.

Javaslat: félre az ízletes ételmaradékokkal és az ínyenc csemegékkel! Válasszuk meg körültekintően, mikor, mivel és mennyi étellel etetjük kutyánkat, hogy jó egészségben és hosszú évekig körülöttünk legyen!

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/67582/pics/lead_800x600.jpg
állati,állatvédelem,etetés,kutya
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?