Blogolj!

Igazi világpolgár lett 2019-ben az Év Madara


A hazánkban egyre fogyatkozó, sekély, 20-25 centiméter mély szikes tavakat és öntésterületeket kedveli, ezért kell fokozottan odafigyelni azok védelmére!

Fotó. MME/Orbán Zoltán

A gólyatöcsöt, vagy régi nevén a székigólyát választotta internetes szavazáson a lakosság a 2019-es Év Madarának. A kitüntető címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét.

A négy évtizede futó programon a lakosság tavaly három fajra szavazhatott: a gólyatöcs mellett a gulipánra és a nagy pólingra – számolt be róla honlapján az MME.

A szavazásban győztes gólyatöcs régi nevén a székigólya, hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével egy miniatűr fehér gólyához hasonlít. Az első helyezett madár igazi világpolgár, öt alfaja az Antarktisz kivételével az összes kontinensen előfordul. Főleg vízi rovarokkal és más gerinctelenekkel, elsősorban alacsonyabb rendű rákokkal táplálkozik. Március-áprilisban érkezik a trópusi Afrikából, a költési időszak végén kel útra, többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot.

A 2019-es Év Madara legfontosabb magyarországi élőhelyei a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon találhatók. A faj itt találja meg azokat a sekély, csak 20-25 centiméter mély szikes tavakat és öntésterületeket, ahol hosszú lábaival a vízben gázolva táplálkozni, a kiemelkedő szárazulatokon pedig költeni tud. Vonulási időszakban bármely sekély vizű élőhelyen: halastócsapolásokon, belvizes szántókon, gyepeken is megtalálhatóak. A szikes tavak megfogyatkozásával a gólyatöcs ezeket az alternatív vizes élőhelyeket is mind gyakrabban használja fészkelőhelyként.

Nem könnyű találkozni vele, hiszen bár Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően mindösszesen 200-1000 pár között alakul. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A szikes tavakat kedvelő életmódja miatt kedvezőtlenül hatott a fajra ennek az élőhelytípusnak a jelentős felszámolódása az 1980-as évek végétől. A klímaváltozás, a szárazodó tavaszok jelentősen befolyásolják az adott évi költőpárok számát. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti – figyelmeztet az MME, mely 1979-ben hívta életre az Év Madara programot.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/67055/pics/lead_800x600.jpg
állati,állatvédelem,Év Madara,gólyatöcs,madár,természetvédelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?