hirdetés
Blogolj!

Csalással sem lehetett legyőzni a vörösszárnyú keszeget!


Meg nem engedett eszközökhöz folyamodtak a pisztrángrajongók, de így is a vörösszárnyú keszeg lett az Év Hala 2019-ben!

Fotó: fishingandhuntingtv.com

Ide jutottunk: az Év Hala választást sem múlhatott el botrány (csalási kísérlet) nélkül! A Magyar Haltani Társaság ugyanis arról számolt be, hogy az eddigieknél jóval komolyabb érdeklődés mellett zajlott le a halszavazás, ugyanakkor valaki(k) szabálytalanul igyekezett (igyekeztek) befolyásolni az eredményt. A sebes pisztráng rajongói nem bírtak magukkal, 2130 érvénytelen voksot le kellett vonni kedvencük összteljesítményéből.

A győzelmet a közel 11,5 ezer szavazat összesítését követően a vörösszárnyú keszeg szerezte meg (44%), második helyen a védett szivárványos ökle végzett (32%), míg a sebzett sebes pisztráng a képzeletbeli dobogó harmadik helyére úszott fel (24%).

A 2019-es esztendő Év Hala, a vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) az egyik legszebb hazai halunk, élénkvörös úszói impozáns megjelenést adnak neki. Közepes termetű faj, amely Európában és Nyugat-Ázsiában terjedt el. Kimondottan az állóvizeket és a lassú vízfolyásokat kedveli, lápokban, mocsarakban, holtmedrekben, csatornákban, a lassabb folyóvizek parti zónájában figyelhetjük meg kisebb-nagyobb csapatait, amint a vízfelszín közelében úszkálnak. Étlapján meghatározó szerepük van a növényi eredetű táplálékoknak, a fonalas algáktól, a vízinövények hajtásain át a magvakig. Bátran kijelenthető, hogy vegetáriánus életmódjával egyedülálló a hazai halfajok között. Fölfelé nyíló szájáról és élénkvörös úszóiról könnyen felismerhető – írja a győztesről a Magyar Haltani Társaság.

Ami pedig a gasztronómiai vonatkozást illeti: a tényszerűen rendkívül szálkás húsú vörösszárnyú keszeg alaposan beirdalva, paprikás lisztbe hempergetve jól átsütve igen finom, ropogós halcsemege.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/67043/pics/lead_800x600.jpg
állati,Év Hala,hal,vörösszárnyú keszeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?