Blogolj!

Sérült búvárt mentett az állatbarát család


Különleges látogató érkezett egy sonkádi családhoz, mely szerencsére a legnagyobb szeretettel fogadta a hazánkban nem fészkelő, váratlan vendéget.

Fotók: HNPI/Habarics Béla

Pár nappal ezelőtt egy sonkádi családhoz különleges látogató érkezett. A késő esti órákban a kertes ház lakói az udvar felől szokatlan lármázásra lettek figyelmesek. Utánanéztek a ricsajnak, és egy „érdekes” kinézetű vízimadarat találtak, ami nagy valószínűséggel a kerti kiskapu mellett landolt. A madár kissé kábultan bolyongott az udvarban, ezért a meglepett háziak befogták, és dobozba helyezték – számol be a nem mindennapi esetről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

Egy segítőkész helyi lakos, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársának jóvoltából másnap a cégénydányádi Tájegységközpontba került a jövevény. Az ornitológiai vizsgálat után kiderült: egy öreg, részben még nászruhát viselő sarki búvár (Gavia arctica) landolt Sonkádon, mely a Felső-Tisza-vidékén ritkán megfigyelhető faj.

A híradás szerint a befogott búvár jó kondícióban volt, a szerencsétlen leszállás ellenére nem sérült meg. Rövid lábadozás után egyedi azonosító gyűrűt kapott, majd Szatmárcseke közelében a Tiszánál a természetvédelmi szakemberek szabadon is engedték.

A sarki búvár védett faj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. A HNPI honlapja azt írja, hazánkban nem fészkel, ősszel és tavasszal főként nagyobb vizeinken jelennek meg vonuló, telelő egyedei. Észak-Amerika és Eurázsia északi tájain lassú vízfolyások, tavak, tengeröblök fészkelő madara.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/66137/pics/lead_800x600.jpg
állati,állatvédelem,Hortobágy,Hortobágyi Nemzeti Park,madár,természetvédelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?