Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Közel százötven bálna vetette partra magát Új-Zélandon - videó


Az elmúlt időszakban megszaporodott a partra vetődő bálnák száma Új-Zélandon. Tavaly 400 gömbölyfejű delfin követett el tömeges cetöngyilkosságot, ezúttal 145 cet vetette partra magát az ország ritkán lakott területén.

Fotó: AFP

A partra vetődő cetekről egy biciklis figyelmeztette a helyi természetvédő hatóságot, akik azonban már nem tudtak segíteni az állatokon. A gömbölyfejű delfinekre Mason Baytől egy mérföldre, Stewart Islanden találtak rá, az állatok fele már halott volt addigra, amire a természetvédők a helyszínre értek, ráadásul az életben maradt példányokat is el kellett altatni.

Ren Leppens, a természetvédők ügyvezetője elmondta, bár szívük szakadt meg, a ritkán lakott tengerparti szakasz és a cetek állapota miatt már nem lehetett megmenteni az állatokat.

"Sajnos annak az esélye, hogy sikerrel vigyük vissza az állatokat a tengerbe, elképesztően alacsony volt. A távoli helyszín, a helyi segítségnyújtók hiánya és az állatok elkeserítő állapota miatt az eutanázia volt a legemberibb döntés, amit meghozhattunk."

A ceteket a hatóságok egy helyi maori törzs segítségével temetik el, a maorik gyakran vesznek részt a partra vetődött állatok eltemetésében.


Az akár hat méteresre is megnövő cet a leggyakoribb delfinfajta az új-zélandi vizekben, de egyre több vetődik partra közülük. A jelenség oka több mindennel magyarázható, de a tudósok jelentős része úgy véli, hogy az állatok elveszítik tájékozódási képességüket a sekély vízben, vagy egy beteg példányt követve sodródnak partra.

Címkék: delfin, Új-Zéland
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/64792/pics/lead_800x600.jpg
delfin,Új-Zéland
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?