Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Ezt megkönnyezed: elpusztult a budapestiek kis kedvence


Ashát, az ötéves elefánthölgyet a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg, és győzte le. Az egész főváros gyászolja.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Szomorú hírt közölt honlapján a Fővárosi Állatkert: nem sikerült megmenteni Ashát, az elefántot, a közönség kedvence sajnos eltávozott az élők sorából.

A 2013-ban Budapesten született ifjú elefánthölgy szervezetét a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg. Az alattomos kór az esetek háromnegyedében halálos, Ashát sajnos a leggondosabb kezelés sem tudta megmenteni – írják.

A mostani kiselefánt, Arun nővérén csütörtöktől kezdve tapasztalták az aggasztó tünetek megjelenését. Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt észrevehető nála. Megváltozott az állat viselkedése is, hiszen a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult.

A tünetek alapján egyértelműnek tűnt, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, rettegettnek számító betegség.

Az állatorvosok a gondozókkal együtt szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól. Ám minden erőfeszítés dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét.

Asha hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt. A világra jövetele utáni első napokban egy egész ország szorított, hogy mielőbb megtalálja az emlőket. Növekedését, gyarapodását is sokan kísérték figyelemmel az elmúlt közel hat esztendőben, így nem csoda, hogy az állatkerti dolgozók mellett a nagyközönségnek is a szívéhez nőtt.

Isten veled, Asha, nyugodj békében!

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/64707/pics/lead_800x600.jpg
állatkert,állatvédelem,Budapest,elefánt,Fővárosi Állatkert
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?