Blogolj!

Újra farkas és kegyetlen gyilkosság a Bükkben!


 
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság most hozta csak nyilvánosságra, hogy még október 8-án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkantak Nagyvisnyó külterületén.
 
Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt. Az egyed, amelynek mozgáskörzetét kollégáink már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született. 
   
Mivel a farkas fokozottan védett faj hazánkban, bűncselekményt követett el a gyilkosa. 
Az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanújával tett feljelentést a nyomozóhatóságnál.
 

A helyszínelést megelőző szemle októberben, a kilőtt farkas teteménél, Nagyvisnyó közelében. Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

 
 
Kameracsapda által júniusban rögzített videó az idei farkaskölykökről
  
  
A Bükkben köztudottan élnek farkasok, erről bővebben olvashatunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján
A közelmúltban viszonylag nagy hírverést kapott a nemzeti park területén készült fotó híre, amelyen egy öttagú farkascsalád látható, a fotós véletlen szerencséjének köszönhetően.
 
A fiatalember vasárnap reggel hét óra körül látott farkast a Bükkben. Az állatokról fotókat is készített, amelyeket az egyik barátja tett közzé a közösségi oldalán és elmondta, hogy az öttagú farkasfalkára 50-80 méteres távolságban lett figyelmes az ismerőse. Az állatok futkároztak, ketten pedig játszottak, erőfitogtatásra emlékeztetően.
Az első fotón közelről látszik az egyik farkas, a másikon pedig a vonuló falka látható távolabbról. Azt, hogy pontosan hol készültek a képek, a közzétevő nem árulta el, nehogy vadászok eredjenek a fenséges modellek nyomába.
  
  

 

   

A Nemzeti Park munkatársai évek óta folyamatosan nyomon követik a farkasok jelenlétét, ennek során hulladék- és szőrmintákat gyűjtöttek be, genetikai vizsgálatokat végeztettek és kameracsapdás felvételek sokaságát készítették el és elemezték.
 
A farkascsalád életéről, táplálkozási szokásairól, létszámának változásairól mindezek segítségével hasznos kutatási anyag gyűlt össze, amely segíthet a további védelmük megszervezésében és a tévhitek eloszlatásában is. A kép készítőjének – aki információkat is szolgáltatott a farkasokkal való találkozásról – hálásak a Nemzeti Park szakemberei az együttműködő hozzáállásáért és azért, hogy titokban tartja a konkrét helyszínt.
 

Hozzáértők kifejtették, hogy a farkasok mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatással van védett területeinkre, mivel természetes szelekció révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához.

Mindezek ellenére a farkasok jelenlétét és a természeti értékek védelmére tett intézkedéseket nem mindenki nézi jó szemmel, sokan mégis negatívan ítélik meg azt ezért igyekeznek pusztítani az állatokat.

  

A szakemberek elmondása szerint a munkájukat, a megfigyeléseket és a felvételek közzétételét ráadásul sajnos még az is nehezíti, hogy a Bükkben kihelyezett kamerákat rendszeresen megrongálják, az idei őszi vadászati szezon folyamán is közülük többet többször megrongáltak vagy eltulajdonítottak.

  
A természeti területeken gyűjtött adatok elemzése is igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal jobban zavarja a vadászható fajokat, mint az itt előforduló farkasokUgyanez a beavatkozás és zavarás károsan hat azon természeti értékekre is, amelyek védelme egy nemzeti parkon belül elsődleges fontosságú minden egyéb tevékenységgel szemben.
    
 
 
  
A felvétel a bükki farkasok jelenlétét monitorozó rendszer eredménye, 2018. novemberében. 
Készítette: Gombkötő Péter
 
 
 
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/64569/pics/lead_800x600.jpg
farkas,veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?