Blogolj!

Baj van a cuki kis medvebocsos videóval!


  

Az elmúlt napokban elég jó eséllyel mindannyian találkoztunk a Facebookon a cuki ki medvebocs küzdelmét bemutató videóval, aki a mamáját követi a behavazott hegyoldalon. Íme, erről van szó:

  

   

Úgy érezhetjük, hogy valami felemelőnek lettünk tanúi, valami kis hétköznapi természeti csodába pillanthattunk be titokban vagy egy szép tanmesének lehettünk a tanúi a kitartásról, bátorságról, ösztönökről. Fordulatban is gazdag a történet, ugyanis amikor már majdnem felér a medvebocs, akkor az anyja egy mancsmozdulattal, csapással elriasztja és még sokkal messzebbre csúszik vissza, szerencsére azonban akad ott egy hótól mentes kis terület, ami megfogja.

  

Na de akkor mi a baj ezzel a cuki videóval??

Az, hogy a biológusok valami teljesen mást látnak rajta és elszörnyedve nézik – adja hírül a The atlantic.

Ők azt látják, hogy a videót egy meglehetősen felelőtlen ember által irányított drón készítette. Ugyanis – reméljük, legalább tudtán és akaratán kívül nagy veszélybe sodorta az állatokat. Egyébként nemcsak tudósok, de gyakorlott drónpilóták is aggodalmukat fejezték ki a videó kapcsán.
  
 
„Már eleve gyanús a jelenet. Nagyon furcsa, hogy egy anyamedve, akinek ilyen kicsi és sérülékeny bocsa van, ennyire veszélyes átkelésre szánja el magát. Igazából nincs olyan természetes ok, ami miatt nekivágna, csak akkor, ha súlyosan fenyegetést érzékel.”
 
– nyilatkozta Clayton Lamb, az Alberta Egyetem kutatója, aki szintén drónok segítségével tanulmányozza egyes Kanadában élő medvefajok élőhelyének sajátosságait. 
Hangsúlyozza, hogy az anyamedve végig a drón felé tekintget, nagyon zavarja a jelenléte. Aztán egyszercsak még közelebb megy hozzájuk a drón. Ez magyarázhatja, hogy miért csap az anya a bocs felé. Nagy valószínűséggel olyan fenyegetésnek érezte a drónt, amitől mindenáron távol szerette volna tartani a bocsát.
 
„Alig bírtam végignézni!”
– mondja keserűen Sophie Gilbert biológus, aki a drónok állatvilágra gyakorolt hatását tanulmányozza. A videón látszik, hogy a repülő szerkezet irányítójának a legcsekélyebb fogalma sem volt róla, milyen hatással van medvékre.
  
Annyit lehet tudni, hogy a videót idén június 19-én készítették az oroszországi Magadan régióban. Senki sem tudja, ki kezelte a drónt, ahogy azt sem, milyen típusú gép volt az. Azonban annyi bizonyos, hogy nagyon közel, túl közel merészkedett a vadállatokhoz.
 
Egyes biológusok szerint lehetséges, hogy az anyamedve hogy sasnak vagy más nagy termetű ragadozó madárnak vélte a drónt, de a legnagyobb valószínűséggel az történt, hogy egy ismeretlen és hangos tárgy keltett riadalmat benne.
 
A drónok ugyanis – főleg közelről – igen hangosak és riasztóak tudnak lenni, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy hangtalanul suhannak.
 
A drónok felbecsülhetetlen szolgálatot tehetnek akár a biológusoknak is, például nehezen megközelíthető élőhelyek megfigyelésében. Használták már magaslati madárfészkek és fiókák megszámolására, filmeztek velük leopárdfókákat az Antarktiszon, teknősöket Costa Ricán, orángutánok lomblakásait, sőt, gyűjtöttek velük bálna DNS-t is az állat által kifújt párán átreptetve őket.
Profi természetfilmesek is használják őket, bevetették őket játszadozó tengeri delfinek vagy oroszlánfókák forgatásakor. Azonban a természetfilmes csapatokkal mindig utaznak olyan szakértők, akik pontosan ismerik a megfigyelt állatok szokásait és viselkedését, és hozzáértőként segítenek a stábnak abban, hogy a lehető legkevesebb zavart okozzák a munkájukkal.
 
A drónozás annyira új jelenség, hogy egyelőre általános szabályozása sincs – egyes szervezetek, államok már hoztak rendeleteket és korlátokat a használatával kapcsolatban, de ezek nem általános érvényűek. Az USA nemzeti parkjaiban például már nem lehet drónt reptetni, illetve egyes amerikai államokban a vadászok számára is tiltják, hogy így jussanak az állatok nyomára, de az ennél szélesebb körű szabályozások inkább csak a repülés biztonságát vagy az emberek jogait akarják szavatolni. Ugyanakkor a technika már elég elterjedt és megfizethető, úgyhogy gyakorlatilag bárki érezheti általa magát az Animal Planet operatőrének, megzavarva a vadon élő állatokat, adott esetben elűzve őket táplálékot nyújtó élőhelyükről. Gondolhatják a drónt valamiféle ismeretlen ragadónak is. Egy tanulmányban igazolta, hogy a fekete medvék szívverése nagyon felgyorsult a drónok feltűnésekor és erős stresszreakciókat mutattak
  
Remélhetőleg annyi haszna lesz az esetnek, hogy érintettek vagy a kísérletező kedvű amatőrök levonják a tanulságot és betartják a legfontosabb alapelvet:
 
 
„Sose árts!”
   

Barna medvék a hamburgi álletkertben (Fotó: Fabian Bimmer, Reuters)

 

Címkék: drón, medve
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/63817/pics/lead_800x600.png
drón,medve
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?