Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Négylábon tipegő szenzáció látott napvilágot Nyíregyházán


Ezelőtt sosem született Magyarországon indiai páncélos rinocérosz, egészen mostanáig.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Valóságos zoológiai szenzációnak lehettek szemtanúi szeptember végén a Nyíregyházi Állatpark gondozói, ugyanis egy indiai páncélos orrszarvú bébi jött világra szeptember 26-án. A bikaborjú tizenhat hónapot töltött el az anyukája pocakjában, s azért is fantasztikus megszületésének ténye, ugyanis a zárt tartási körülmények között rendkívül nehezen szaporodnak ezek az állatok.

Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek elmondta, hazánkban eddig csak a faj afrikai példánya ellett borjút, aki ráadásul mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg. A park mintegy nyolc éve fáradozik azon, hogy indiai rinocéroszait szaporítsa, de eddig nem jártak sikerrel. A természetes biológiai folyamat azért is nagyon komplikált, mert a nőstény csak néhány napig fogamzóképes és csakis ebben az időszakban engedi magához a hímet.

A Nyíregyházi Állatpark munkatársai semmit sem bíztak a véletlenre, a mama vemhessége során kamerarendszert szeretlek fel a speciálisan kialakított baba-mama bokszban, amelynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteniük. A pici a következő két évben az anyjával marad, ezután az Európai Fajmegmentési Program keretében más állatkertbe helyezik át.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt rinocéroszfaj egyike, nem mellesleg a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege a közel három tonnát is elérheti, de természetes élőhelyén - Indiában és Nepálban - a fiatal egyedekre a tigrisek veszélyt jelenthetnek. A felnőtt állatok egyetlen ellensége viszont kizárólag az ember: az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra, az orrszarvú tülkének ugyanis gyógyhatást tulajdonítanak a tradicionális keleti orvoslásban.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/61330/pics/lead_800x600.jpg
Nyíregyházi Állatpark,orrszarvú,veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?