Blogolj!

Pikáns pandaszerelem dúl Szegeden


Robbanhat a romantika: utódokat várnak a Tisza partján utódokat várnak a vöröspanda-pártól.

Az érzelmek is fontosak, de utódokat akarunk! Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

Új vörös panda érkezett a Szegedi Vadasparkba, a Hollandiában született nőstény, Phoeby a régóta az állatkertben nevelt hím, Baltazár párja lett. A két panda hamar megtalálta a közös hangot, szerelemre lobbantak egymás iránt. Ez jó jel, mert nem a plátói kapcsolat reményében költöztették az asszonyságot a Tisza partjára. Az érzelmeket tetteknek kell követniük. Az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) ugyanis utódokat vár tőlük – közölte Veprik Róbert igazgató.

A vörös panda a Himalájában a 2200-4800 méteres magasság között elterülő mérsékelt égövi lombhullató és örökzöld erdők lakója. Számuk igencsak megcsappant potenciális élőhelyük csökkenés miatt. A vörös pandákat prémjükért is vadásszák, de csapdával is befogják és díszállatként értékesítik.

A nőstény 134 napig vemhes kicsinyeivel. Napokkal az ellés előtt ágakból, fából és fűből fészket rak egy sziklarepedésbe vagy egy fa odvába. A kicsinyeket az anya neveli, s először három hónapos korukban hagyják el a fészket. Az 5-8 kilogrammos állatok testét vastag, vöröses szőr borítja, amely a hasukon sötétebb. Bár fogazatuk és rendszertani besorolásuk alapján a ragadozók – a medvefélék – közé tartoznak bogyókat, virágokat, s egyéb növényi részeket esznek. Az állatok mellső lábán az óriás pandához hasonlóan hat ujj van. A hatodik, megnagyobbodott csuklócsontból kialakult ujj szembefordítható a többivel, a vörös panda ennek segítségével képes kedvenc táplálékát megfogni és letépni – írja az MTI.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/61175/pics/lead_800x600.jpg
állatkert,állatvédelem,Szegedi Vadaspark,vörös panda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?