Blogolj!

Gyülekezőt fújtak a puszták madarai


Őszi vonulásra készülnek a bíbicek, lilék és ugartyúkok csapatai.

A bíbicek is felkészültek. Fotó: Bajor Zoltán (MME)

A kiskunsági pusztát járó ember ezekben a napokban a vonulásra készülődő pusztai madarak, a bíbicek, lilék és ugartyúkok csapatait figyelheti meg – írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

A bíbicet könnyű felismerni jellegzetes bóbitájáról, fehér hasáról, kerekded szárnyáról és csapongó röptéről. Gyakori fészkelő nedves rétjeinken és szikes területeinken.

Sokkal jobb megfigyelőképesség és némi helyismeret kell viszont ahhoz, hogy a csapatokba verődő ugartyúkot is felfedezzük. A faj nem elég hogy rejtőzködő, de sajnos igen kevés is van belőle: állománya fogyatkozóban van, a becslések szerint csupán 50-100 pár fészkel Magyarországon, a legerősebb állomány a Felső-Kiskunságban található, kedvelik az itteni rövid füvű, szinte kopár területeket. Neve ellenére az ugartyúknak nem sok köze van a tyúkfélékhez: a lilealkatúak rendjéhez tartozó, érdekes megjelenésű madarak. Hosszú lábuk, csőrük és nagy szemük citromsárga, tollazatuk földszínű, szürkés-barnás árnyalatú, amely olyan kiváló rejtőszín, hogy gyakran nem is lapulnak le veszély esetén, hanem egyszerűen mozdulatlanná dermednek, és ezzel valóban szinte láthatatlanná válnak.

Az őszi hónapokban az alföldi pusztákon szem elé kerülhetnek a hazánkon átvonuló aranylile csapatai is. Ez az Eurázsia északi részén, tundrákon, lápokon fészkelő madár az alacsony növényzetet kedveli, ahol jól belátja a környéket. A szintén a tundrákon fészkelő havasi lile is rendszeres őszi átvonuló nálunk.

Az ugartyúk és más földön fészkelő madárfajok, mint például bíbic, piroslábú cankó, nagy goda megmentésének egyik legfontosabb eszköze a legeltetéses állattartás visszahozása az alföldi gyepeken és a szikes tavak környékén. Legelő állatok híján ugyanis ezek az élőhelyek elszegényednek, a szikes tavak környékét elfoglalja a nádas-zsiókás mocsári növényzet, megszűnik a szikpadkák, szikfokok, hátak és mélyedések változatossága – fogalmaz a nemzeti park közleménye.

Az idei aszályos nyár vége-ősz eleje nem kedvez a pusztai vízimadaraknak, szikes tavaink nagy része kiszáradt. Ugyanakkor hamarosan megérkeznek a vonuló ludak tömegei is: a szakemberek bíznak benne, hogy addigra megérkezik a csapadék is, és megtelnek vízzel a tavak.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/60512/pics/lead_800x600.jpg
állatvédelem,Kiskunsági Nemzeti Park,madár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?