Blogolj!

Drámai mértékben fogynak hazánkból a fecskék


A magyar fecskeállomány drasztikusan csökken, és a biztató jelek ellenére aligha várható igazán pozitív fordulat, hiszen alaphangon egymillió fecske tűnt el.

Három hét múlva indulnak a telelőhelyre. Fotó: pixabay.com

A fiókákkal együtt alaphangon egymillió fecske hiányzik az augusztusi Magyarországról. A 15-20 évvel ezelőtti állapotot legalább ugyanennyi időbe telne visszaállítani, de erre szisztematikus és elkötelezett munkával is igen csekély az esély. A magyarok egyik kedves madarával kapcsolatos szomorú és elkeserítő hírt a Sokszínű Vidék portál közölte így a nyár végén.

A magyar fecskedráma számos, az emberi tevékenységtől nem független okra vezethető vissza.

A fecskéket az élőhelyük csökkenése mellett a klímaváltozás fenyegeti leginkább, de egyre nagyobb gondot okoz lakott fészkek tömeges leverése, főleg a középületekről – foglalta össze Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán. A szakemberek szerint csendes fecskegyilkos a vérszívók ellen alkalmazott kémiai szúnyogirtás, ami gyakorlatilag elpusztít minden rovart, amivel a fecskék táplálkozhatnának. Emellett a szélsőséges időjárási viszonyok sem könnyítik meg az életben maradásukat.

Az istállókat kedvelő füsti fecskék esetében a legnagyobb gond az, hogy egyre kevesebben tartanak haszonállatokat, amelyek körül koncentrálódnak a szúnyogok és különféle rovarok. Ahol megszűnik az állattartás, ott egy-két éven belül biztosan eltűnnek a fecskék is. A városokban élő molnárfecskék visszaszorulását fészkük tömeges leverése mellett elsősorban a környezetszennyezés okozza, a fészeküregeit folyópartok oldalába vájó partifecskék számát pedig a folyók szabályozása vetette vissza, és mostanra inkább homokbányáknál keresik új otthonukat – hangzik a tragédia összefoglalója.

A madártani egyesület legfrissebb kutatása szerint egyébként a molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent 10 év alatt, szóval a legfőbb ideje, hogy megpróbáljuk megfordítani, vagyis először legalább lassítani és megállítani a negatív demográfiai folyamatokat.

Aki pedig gyönyörködni akar a fecskékben, jobban teszi, ha siet, és most szán rá egy kis időt, mert szeptember 20-a környékén elindulnak telelőhelyükre.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/57625/pics/lead_800x600.jpg
állatvédelem,fecske,madár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?