Blogolj!

Orrszarvúkat akartak megmenteni, de megölték őket


Élet és halál között nagyon vékony a határvonal. Néha a legjobb szándék a legkárosabb, ennek pedig egy teljes faj fizetheti meg az árát.

Fotó: AFP

Nyolc keskenyszájú orrszarvú pusztult el egy kenyai nemzeti parkban, ahová a megmentésük érdekében telepítették át őket. A Nairobitól több száz kilométerre fekvő nemzeti parkba tizenegy orrszarvút költöztettek, ám nyolc egyed, vélhetően sómérgezés miatt elpusztult, miután új lakóhelyük vízéből ittak.

Az áttelepített állatok szállítás közben száradhattak ki, ezért új otthonukban rövid idő alatt túl sok vizet ittak, ám az ital nagyon sós volt, ettől pedig csak még szomjasabbak lettek, amitől még inkább kiszáradtak. A végzetes körforgásnak elpusztulásuk vetett véget.

A három életben maradt orrszarvúnak azonnal édesvizet adtak és szoros megfigyelés alatt tartják őket, a további állatok áttelepítését pedig felfüggesztették. Az eset miatt szakértők bevonásával indul vizsgálat, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztottak-e, vagy sem.

A kenyai minisztérium közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy a tizenegyből nyolc elpusztult orrszarvú példátlan elhullási ráta az áttelepítések történetében, pedig a múltba számos sikeres átköltöztetést hajtottak végre, 2005 és 2017 között egy híján 150 rinocéroszt költöztettek át és mindössze nyolc pusztult el - a most áttelepített nyolc egyed.

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális katasztrófának nevezte a tragédiába torkolló áttelepítést és felszólította a kenyai hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a kelet-afrikai ország történetének legsúlyosabb vadvédelmi katasztrófájára. Szerintük ugyanis nem sómérgezésben pusztultak el az állatok, hanem azért, mert túl sok nyugtatót kaptak az utaztatás előtt - ezt egy a neve elhallgatását kérő nemzeti parki munkatárs állítja.

A rinocéroszokat a Nairobi Nemzeti Parkból szállították el, ahol jelenleg 101 egyed él, az áttelepítésekre pedig azért lenne szükség, mert a rezervátum nem tud ennyi állatot ellátni.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/55594/pics/lead_800x600.jpg
állatmentés,orrszarvú,veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?