Blogolj!

Bebizonyosodott, amit eddig is tudtunk: a kutyák nagyon-nagyon okosak


Egy friss tanulmány bebizonyította, hogy a kiskutyák nem csak fajtársaiktól, de az emberektől is képesek megtanulni egy új feladat megoldását.

Mindezt az ELTE Etológiai Tanszéken működő Családi Kutya Program kutatói állapították meg egy különleges kísérlet segítségével: a nyolchetes, különböző fajtájú kiskutyáknak jutalomfalatkákat rejtettek el különböző probléma-dobozokba, majd memgutatták nekik, hogyan kell kinyitni azokat. A feladat megoldását csak a kutyusok egyik csoportjának mutatta meg egy kísérletvező kutató, vagy egy a feladat megoldására betanított felnőtt kutya, a másik csoportra viszont a probléma-doboz kinyitásának megmutatása nélkül bízták rá, hogy mit tesznek azokkal.

A kísérlet egyértelműen megállapította, hogy azok a kölyökkutyák, akiknek volt lehetőségük végignézni, amint egy ember vagy egy kutya a szemük láttára kinyitja a probléma-dobozt, sokkal gyorsabban oldották meg önállóan a feladatot, mint azon társaik, akik ilyen tapasztalat híján vágtak neki a feladatnak. A kutatás egyúttal azt is igazolta, hogy a kiskutyák a megtanultakat később is képesek voltak hasznosítani, ami azt jelenti, hogy már egy rövid szociális tapasztalatról is stabil emléknyom alakul ki egy kölyökkutya elméjében.

A kutatás legérdekesebb pontja az, hogy a kiskutyák sokkal hatékonyabban tanulnak idegen fajtársaiktól, mint az anyjuktól, mert az idegen kutyák cselekvését sokkal hosszabb ideig figyelték, mint anyjukét.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/55267/pics/lead_800x600.jpg
háziállat,kutya,személyiségfejlődés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?