Blogolj!

Az állandó vonyítás nem a kutya hibája


Sokan szenvednek a társasházakban, lakásokban élő, éjjel-nappal vonyító ebek keltette zajtól, ám a jelenség mögött legtöbbször a kutya szorongása és félelmei állnak. Megoldás van, de a gazdinak kell tennie érte.

A gazdi lelép otthonról, a kutya vonyít, sír, ugat és csahol a szomszéd pedig rettenetesen szenved a zajtól és bosszankodik. A jelenség gyakori az olyan lakóközösségekben, ahol a panelrengetegben és a bérlakások gangos vidékén csak néhány fal választja el egymástól az embereket és hát lássuk be, rettenetesen idegtépő tud lenni, ha egy éjszakai műszak után, vagy otthonról végezendő szellemi munka közben a kutyaária mellett nem tudunk összpontosítani a pihenésre, vagy feladatainkra.

A legtöbb esetben az éktelen vinnyogást a szeparációs stressz váltja ki a kutyákból, amin minden kiskutya átesik, amikor elválasztják családjától és új gazdához kerül, de sok állatnál felnőttkorára is megmarad a szorongás. Ennek egyik oka a rossz nevelésben rejlik, aminek hatására a kutya falkavezérnek gondolja magát. Ilyenkor azért sír egész nap, mert amikor magára hagyják a lakásba zárva, úgy érzi, hogy nem tudja megvédeni a falkáját. A kutya alapvetően társas, falkában élő lény, ám az ősi ösztönei már közel sem olyan élesek, ezért tanítható a magányos létre.

Fotó: Pinterest

A szeparációs stressz másik kiváltó oka sokkal gyakoribb és sajnos rengeteg gazdi esik ebbe a hibába: elkapatja kedvencét, amely aztán valóságos büntetésként éli meg, ha gazdája néhány órára magára hagyja. Ha valaki hozzászoktatja kutyáját ahhoz, hogy minden vonyításra, sírásra odaugrik, és kiszolgálja őt, akkor a kutya hamar megszokja, ha valamit akar, csak ugatnia kell. Azzal viszont, hogy valaki a kutyáját nem megfelelően neveli, nemcsak az állatnak tesz rosszat, de a környezetében élő emberek életét is nagyon megkeseríti, a megoldás pedig gyakorlatilag csak és kizárólag a kutyatulajdonos hozzáállásán áll vagy bukik.

Érdemes megjegyeznünk, nem feltétlenül és minden esetben a szeparációs szorongással áll összefüggésben a kutya állandó vonyítása, sokszor csak néhány apróságra kell odafigyelnünk. A panellakásba zárt kutyusok például gyakran nem jutnak elég mozgási lehetőséghez, ezért előfordulhat, hogy a bennük felgyülemlő fölösleges energiát nem tudják levezetni, ebben az esetben gyakran a lakberendezés rongálásához, vagy az ugatáshoz fordulnak jelzésként. Ezért ne legyünk lusták levinni kedvencünket a napi kötelező körökre, mert sokszor csak a gazdi felelőtlensége miatt érzi magát diszkomfortosan az eb.

Mit lehet tenni ha a szeparációs stressz miatt sír a kutya? Mindenekelőtt forduljunk szakemberhez, hiszen ő fogja tudni teljes bizonyossággal megállapítani, hogy ez a problémája kedvencünknek. Ha ez megtörtént, vezessünk be néhány szabályt és elsőként tisztázzuk a vezetői szerepünket. A kutyának nem szabad azt hinnie, hogy ő a falkavezér, így csúnyán fogalmazva olyan szabályok közé kell szorítanunk az életét, amelyben megtanulja felszabadultan érezni magát.

Fotó: haziallat.hu

Szintén fontos, hogy akárhol él a kutya (legyen az lakás, ház vagy kert), ne engedjük, hogy a terület száz százalékát birtokba vegye. Legyenek olyan helyiségek, ahova nem jöhet utánunk és magától sem mehet oda, mert meg kell tanulnia, hogy például a fürdőbe nem jöhet utánunk amikor zuhanyzunk. Ilyenkor tudnia kell, hogy egyedül lesz és el is kell tudnia fogadni ezt. Jelöljünk ki olyan időszakot is a napban, amikor ugyan otthon vagyunk és egy helyiségben is tartózkodunk a kutyánkkal, de ő is békén hagy minket és mi is őt. Elég ha ez naponta mondjuk egy óra, de tudnia kell, hogy nem tudunk állandóan vele foglalkozni és neki sem kell velünk.

Sok szeparációs stressz miatt vonyító ebnek valóságos sokk, amikor a reggeli napi rutin és nyüzsgés után teljesen kiürül a lakás és hirtelen szűnnek meg a zajok és tűnnek el az emberek. Ilyenkor érdemes néhány dolgot a reggeli állapotában hagynunk, például hagyjuk bekapcsolva a rádiót, vagy felkapcsolva a villanyt. Sokszor ezek a kis apróságok is könnyebbé teszik kutyusunk magányos óráit. Ha ennek ellenére is rombol és hangoskodik egész nap, nyilvánítsuk ki a kutyának, hogy a viselkedése nem kívánatos a közösségünkben, de ha a kutya stresszesen viselkedett, amíg mi távol voltunk, akkor is úgy takarítsunk össze, hogy semmilyen reakciót nem vált ki belőlünk. Ha csapkodunk, üvöltünk randalírozása miatt, azzal csak megerősítjük a kutyát, hogy hatással van ránk a viselkedése.

Címkék: háziállat, kutya
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/54412/pics/lead_800x600.jpg
háziállat,kutya
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?