Blogolj!

Állatok, amelyet gyerekeink már csak fényképeken láthatnak


Levadásszuk őket, elpusztítjuk élőhelyeiket, lehetetlenné tesszük számukra az életet. Ezek vagyunk mi, emberek.

A fotósorozatot a National Geographic fotósa, Joel Sartore készítette tíz, súlyosan veszélyeztetett fajról.

Amuri leopárd

Az egyik legveszélyeztetettebb alfaja a leopárdoknak, egy 2007-es számlálás mindössze 14 és 20 közé becsülte a vadon élő felnőtt egyedek és mindössze 5-6-ra a kölykök számát a Földön, ennek következtében a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztett fajok közé sorolta.

Szumátrai orrszarvú

A faj teljes populációja 2013 végén kevesebb mint 275 példányra rúgott és a többi orrszarvúhoz hasonlóan a szumátrai rinocéroszt is az orvvadászat sodorta a kihalás szélére.

Nyugati síkvidéki gorilla

Az 1980-as évek óta kritikusan csökkent ezeknek az emberszabásúaknak a populációja, elsősorban a kereskedelmi vadászat és az ebola vírus okozta tömeges pusztulását az Afrikában őshonos fajnak.

Hegyi erszényespele

Az erszényespele az egyetlen ausztráliai emlős, amely alpesi környezetben él. Az aprócska rágcsáló vesztét éppen élőhelye okozza, hiszen sokszor építkeztek - síközpontokat húztak fel - területére.

Mindoro-krokodil

Viszonylag kisméretű édesvízi krokodil faj, a hímek nem nőnek három méternél nagyobbra, a nőstények pedig még kissebbek. A hüllő természetes élőhelyei a tavak, mocsarak, amelyek elsősorban az ázsiai rizsföldek környékén találhatóak. A Mindoro-krokodil léte, mint oly sok másik állaté, a vadászat miatt került hatalmas veszélybe.

Szumátrai orángután

Az Indonéziában őshonos emberszabásúak a fák lakói, a hegyi erszényespeléhez hasonlóan szintén lakhelye okozza pusztulását: a kontrollálatlan erdőirtás miatt egyre kevesebb egyed él a Földön, a faj 80 százaléka az elmúlt 75 évben pusztult ki, a tudósok nagyjából 7300 becsülték 2012 végén a populációt.

Tarvarjú

A tarvarjúról egészen 2002-ig azt hitték, hogy már kihalt, amikor a Szír-sivatagban felfedezték. Egy török legenda szerint a tarvarjú volt az első madár, amelyet Noé felvitt a bárkájára a termékenység szimbólumaként.

Fekete szemű levelibéka

A tudósok szerint a feketeszemű levelibéka azon fajok közé tartozik, amelynek több mint 80 százaléka ki fog halni a következő tíz évben. A Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos békafaj vesztét egy különös gombafertőzés okozza, amely a populáció jelentős részével végez.

Lord Howe-szigeti botsáska

Az Ausztrália és Új-Zéland között fekvő Lord Howe-szigeten őshonos fajról az 1920-as években azt gondolták, hogy kihalt, mígnem 2001-ben újra felfedezték 22 kilométerre a szigettől.

Fehér antilop

A tudósok nagyjából 300 egyedre becsülik a patás populációját, így a listán szereplő állatokhoz hasonlóan a fehér antilop is súlyosan veszélyeztetett, Afrikán belül is csupán Nigerben élnek.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/53646/pics/lead_800x600.jpg
veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?