Blogolj!

Alábecsülik a románok medvepopulációjuk méretét


Romániában 2016-ban tiltották be a populációt szabályozó medvevadászatot, a macik pedig köszönik szépen, jól érzik magukat az országban és szaporodnak is. Sokkal jobban, mint ahogy azt a románok gondolták.

Fotó: foter.ro

2016 előtt 400-500 medve kilövését engedélyezték a vadásztársaságoknak keleti szomszédunknál, a maciknál pedig be is indult a bébibumm. A vadásztársaságok becslései szerint körülbelül 6000 példány él most a barnamedvéből Romániában, ugyanakkor Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter az elmúlt héten úgy nyilatkozott, hogy akár 8-9000 egyed is élhet a hegyvidéki területen.

Gavrilescu a klímaváltozást nevezte meg, mint a medvék túlszaporodásának oka, így most Romániában hatszor annyi medve él, mint Európa többi részén. Ez azért baj, mert 2017-ben csak Hargita megyében közel 20 áldozatot támadtak meg a bundás négylábúak. A medvepopuláció nagy része Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében él, szomszédaink pedig most azt tervezik, hogy chippel jelölik meg az egyedeket, hogy pontos létszámukat és élőhelyüket feltérképezhessék.

Címkék: medve, medvetámadás
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/51687/pics/lead_800x600.jpg
medve,medvetámadás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?