Blogolj!

Willow is elment – a királynőnek nincs több corgija


Az állat is ember – hát még ha a brit királyi uralkodó család tagja és egy egész dinasztia utolsó tagja. Még ha James Bonddal is szerepelt is.

Willow, a híres corgi halálával megszakadt egy hagyomány is.

 

A második világháború óta most először állt elő az a helyzet, hogy a királyi (királynői) családnak egyetlen corgija sincs.

Willow-val együtt kihalt II. Erzsébet királynő corgi-dinasztiája is – írja a Guardian. A Buckingham palota nem kívánta kommentálni a hírt – magántermészetűnek nevezte azt. 

 

 

II. Erzsébetnek két kutyája maradt, Vulcan és Candy, akik nem hivatalosan „torgik”, tacskó és corgi keverékek. Vulcan és Candy is szerepelt Willow és természetesen II. Erzsébet mellett Annie Leibovitz fotóján 2016-ban, a Vanity Fair címlapján a királynő 90. születésnapja alkalmából. 

 

 

Willow volt az utolsó élő kutyus, aki szerepelt a királynővel Daniel Craiggel 2012-ben az olimpia nyitóünnepségén a James Bond jelenetben. Willow, Monty és Holly fogadták érkezésekor a palotában a titkos ügynököt és vezették II. Erzsébet színe elé, hogy átvehesse a következő megbízatását.

 

Willow II. Erzsébet királynővel és Daniel Craiggel az Olimpia megnyitó ünnepségének jelenetében (AFP/Getty Images)

 

A produkcióban a kutyák lefutottak a lépcsőkön, bemutattak egy hason átfordulást, majd egy helyben állva nézték, ahoy egy helikopter felszállt és útnak indult az Olimpiai stadionba James Bonddal és a királynő egyik dublőzével. Monty meghalt a jelenet felvétele után néhány hónappal, Hollyt 2016-ban kellett elaltatni.

 

Willow – valószínűleg köszönhetően a királyi bánásmódnak is – igen szép életkort élt meg, csaknem 15 évet.

Sajnos őt sem kímélte a rákbetegség, el kellett altatni szegényt egy idő után, hogy ne szenvedjen. 

 

Willow Susannak, az akkori Elizabeth hercegnőnek 1944-ben a 18. születésnapján ajándékozott corginak a 14. generációs leszármazottja volt. A királynőnek uralkodása alatt több mint 30 ilyen fajtájú kedvence volt, a kutyák szabadon kószáltak a Buckingham-palotában. 

 

Europress / Getty

 

 

2015-ben arról szóltak a hírek, hogy az uralkodónő nem tenyészt több corgit, mert nem szeretné, ha halála után hátrahagyná őket. „A corgijaim a családom” – nyilatkozta. 

 

A királynő corgi dinasztiája:

 

 

  

A Welsh corgi két igazi brit, Wales-ből származó kutyafajta összefoglaló neve: a Pembroke welsh corgié és a Cardigan welsh corgié. Mindkettő barátságos, könnyen tartható, gyerekszerető kutya.

Várható élettartamuk 12 – 14 év. Alacsony termetű, hosszú testű, éles hangú, erőteljes és értelmes kutyák. Marmagasságuk 25–31 cm között mozog, súlyuk 8–10 kg között van. A fajtákat elsősorban marhacsordák és birkanyájak, valamint pónilovak őrzésére használták, a juhász- és pásztorkutyák csoportjába tartoznak. A Cardigan-corgi nagyobb termetű, ugyanakkor még a Pembroke-nál is kevésbé elterjedt. (Nevük azt a walesi megyét jelöli, ahonnét származnak).

 

 

Már 2013-ban is szerepelt a hírekben, hogy a brit Kennel Klub figyelmeztetése szerint kihalás fenyegeti II. Erzsébet királynő kedvenc kutyafajtáját, a Pembroke welsh corgit. 

A Kennel Klub a legjelentősebb, a kutyák védelmét felvállaló nagy-britanniai szervezetként tartja magát számon. 

 

 

 

A The Daily Telegraph konzervatív brit napilap 2013 novemberi szerkesztőségi cikkében az előző, munkáspárti kormányt okolja a Pembroke corgi népszerűtlenné válásáért. A Munkáspárt ugyanis 2007-ben törvényi úton tiltotta meg a corgik farkának levágását, ez pedig „megváltoztatta a tartásukat”, és árt a szépségüknek –írta a lap.

 

Míg a corgi veszített népszerűségéből, a Kennel Klub szerint egy külföldi fajta, a francia buldog felkerült a britek tíz legkedveltebb kutyafajtája közé.

A magyar corgikról itt tájékozódhatunk: http://corgi.hu 

 

 

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/51467/pics/lead_800x600.jpg
corgi,II. Erzsébet,Királynő,Olimpia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?