Blogolj!

Történelmi jelentőségű műtétet hajtottak végre Igoron


A Szegedi Vadaspark szibériai tigrisének csípőízületi problémái voltak, de a világon elsőként saját őssejtjei segítségével gyógyították meg a nagymacskát.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Igor lassan egy évtizede éli mindennapjait testvérével Szegeden, de néhány éve az egyik csípőjénél duzzanatot fedeztek fel gondozói. A tizenhárom éves nagyragadozó húzta a lábát és hatalmas fájdalommal küszködött, s bár betegségét megpróbálták hagyományos módszerekkel is meggyógyítani - próbálkoztak gyulladáscsökkentőkkel és különböző fájdalomcsillapító gyógyszerekkel is - semmilyen kezeléstől nem javult az állapota. Végül a vadaspark gondozói és vezetősége úgy döntött, hogy egy olyan módszerrel próbálnak meg segíteni Igornak, amely kissé kockázatos, de könnyíthet az állat életén.

A speciális beavatkozást Gippert Róbert állatorvos végezte és egy olyan eljárásnak vetették alá a tigrist, amely számára a lehető legkevesebb problémával és stresszel jár. A világon elsőként hajtottak végre szibériai tigrisen őssejtkezelést, amelyet Gibbert doktor kisállatokon már harminc alkalommal is elvégzett, de ilyen hatalmas állatnál még a világon senki nem próbálta ki a gyógymódot.

Az őssejtekkel való gyógyítás egyébként az emberi gyógyászatban már hosszú ideje elterjedt - drága - és bevett szokás, de az állatgyógyászatban még csak most kezd terjedni. A legnagyobb előnye, hogy minimális beavatkozással jár, továbbá nem kerül gyógyszer az állat szervezetébe. Ezzel a kezeléssel elsősorban ízületi problémákat és immunbetegségeket tudnak gyógyítani az állatorvosok, a "beavatkzoo" műtéthez pedig elaltatják a beteg állatot.

Címkék: műtét, tigris
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/51427/pics/lead_800x600.jpg
műtét,tigris
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?