Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Újabb fajt pusztított ki az emberi gyarlóság


Kenyában pusztult el a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja, amivel megpecsételődött a faj sorsa.

Fotó: mirror.co.uk

Az északi szélesszájú rinocéroszok valaha Közép-Afrika országainak emblematikus állatai közé tartoztak, az 1960-as években még nagyjából kétezer példányra becsülték a szakemberek a populációt. Hétfőn, 45 éves korában viszont el kellett altatni az utolsó élő hím egyedet, Sudant is. A rinocérosz halála nem volt váratlan, az utóbbi időben gyakran betegeskedett, azért döntöttek az altatása mellett, mert olyan fertőzési szövődmények léptek fel nála, amivel állapota jelentősen romlott és nem tudta volna tovább elviselni a szenvedést.

Sudan halálával csupán két egyede maradt fenn a Földön az északi szélesszájú rinocérosznak, az elpusztult apa 1989-ben született lánya Najin, és az ő lánya, a 2000-ben született Fatu. Az utolsó élő hím példány nevét születési helyéről, Dél-Szudánról kapta, de egy-két éves kora körül egy csehszlovákiai állatkertbe került. A fogság minden bizonnyal megmentette az életét, hiszen az orvvadászok kegyetlenül lemészárolták fajtársait. Az 1990-es évekre alig egy tucat északi szélesszájú rinocérosz maradt életben a Garamba Nemzeti Park területén, de a második kongói háború kitörése miatt ezek az egyedek is elpusztultak, mert szarvaikat a fekete piacon fegyverekért és élelemért cserébe értékesítették. A fennmaradt egyedeket még megpróbálták áttelepíteni Kenyába, de az utolsó szabadon élő fajt 2006-ban látták, az állatvédőknek áttelepítéssel sem sikerült megmenteniük a populációt.

A rinocéroszok szarvát a hagyományos kínai gyógyászat gyógyszerként alkalmazza, ezért mára mindössze öt orrszarvú faj 30 ezer egyede maradt életben világszerte az orvvadászatnak köszönhetően. Sudantól halála előtt szaporítóanyagot vettek, amivel életben tartják annak reményét, hogy reprodukciós technológiák révén egyszer majd megkíséreljék az orrszarvú alfaj újraélesztését, de ismét tanúi lehettünk egy olyan faj kipusztulásának, ami több millió évet élt túl a Földön, mégsem volt képes átvészelni az emberi gyarlóságot.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/50175/pics/lead_800x600.jpg
orrszarvú,rinocérosz,veszélyeztetett faj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?