Blogolj!

Ne féltsük gólyáinkat, elbánnak a tavaszi téllel


Segíteni persze lehet nekik, de nem mindegy hogyan tesszük!

Fotó: energiaoldal.hu

Az utóbbi években megfigyelhető tendencia, hogy majdnem egy egész hónappal eltolódtak az évszakok. Az igazán komoly tél csak december végén, január elején érkezik meg, és a tavasz sem kopogtat az ajtón március elsején. Erről viszont délen telelő madarainknak nem szóltak egy szót sem, ezért ők ugyanúgy hazatérnek március közepére, ahogy mindig is szoktak. Nincs ez másképp a gólyák esetében sem, de pánikra semmi ok, mert ösztöneik sokkal erősebbek az ilyenkor szokatlan hideg időnél.

Elsőként a hímek érkeznek meg afrikai telelésükből és ahogy a nappalok hossza nő, hormonháztartásuk arra készteti őket, hogy fészket rakjanak, majd utódot nemzzenek. Általános tévhit, hogy a gólyák a hideg elkerülése miatt vágnak neki ősz végén a hosszú, Afrikába vezető túrának, igazából a fellelhető táplálék hiánya miatt utaznak el tőlünk a téli hónapokra.

Az elmúlt napok zord időjárásának köszönhetően viszont most nehezen találnak maguknak táplálékot a hó alatt, de az áldatlan állapotok már nem tartanak sokáig. Ezen felül azok a gólyák, amelyek egészségesen, sérülés, vagy betegség nélkül térnek vissza téli vakációjukból, másfél, sőt akár két heti energiatartalékkal is rendelkeznek, az ő szervezetük a Magyar Államvasutakkal ellentétben fel van készülve a késői téli időjárásra.

Azért, hogy ezzel a tartalék energiával spóroljanak, a fészek elfoglalása után keveset mozognak párjuk megérkezéséig, gyakran napokig képesek egy helyen maradni mozdulatlanul. Előfordulhat persze, hogy egy-egy viharos széllökés következtében néhány állat megsérül, de mielőtt segítenénk az ilyen gólyáknak, mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg sérült-e az állat. Figyeljük meg tud-e repülni, épek-e a végtagjai, tud-e állni a két lábán. Ha valóban sérült a gólya, akkor a legtöbb esetben fekszik, ilyenkor érdemes meleg helyre vinnünk, és értesíteni egy állatkórházat.

Fontos, hogy ne tartsuk magunknál a sérült madarat tovább, mint amennyi ideig tényleg szükséges, mert sokszor csak meg kell nyugodniuk és meg kell száradniuk az ijedt madaraknak. Apró hallal, vagy csirkenyesedékkel megetethetjük őket és ez igaz a nem sérült, szabadon élő állatokra is. Ezeket az apró élelmeket érdemes valamilyen lavorba kihelyezni nekik langyos víz kíséretében, ezt pedig minden nap megtehetjük ugyanabban az időpontban, amíg el nem olvad a hó. Nagyon fontos azonban, hogy ne adjunk nekik feldolgozott, sült, füstölt, vagy főtt húskészítményt és sertéshúst sem, mert ezeket nem tudják megemészteni.

Az egészséges, fészkét őrző madarakat ne háborgassuk, mert a felesleges hajkurászás megviseli őket és a maradék energiaforrásukat használják fel idegességükben a menekülésre.

Címkék: gólya, hideg, tél
https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/50118/pics/lead_800x600.jpg
gólya,hideg,tél
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?