Két új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon
A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egy fővel, 589-re emelkedett.
Blogolj!

Mikor irvatalanítsuk házi kedvenceinket?


Itt a tavasz, párosodnak a macskák - szól a közismert vicc finomított változata. Ez persze a természet rendje, de a nem várt terhesség nem csak az embereknél okoz kellemetlenségeket, kedvenceinket, sőt, minket gazdikat is problémák elé állít.

Fotó: http://guidominciotti.blog.ilsole24ore.com

Sok vita alakult ki az állatok ivartalanítása körül, legtöbb ellenzőjük azzal érvel, hogy nem humánus kasztrálni a cicákat, kutyákat, pedig

ez a műtét alapvetően fontos egészségvédelmi és állatvédelmi szempontból egyaránt.

Az ivartalanítás körül számos tévhit és pletyka kapott szárnyra, itt az ideje, hogy a legfontosabb dolgokat tisztába tegyük.

Házi kedvenceinknél három fajta ivartalanítást különbözetünk meg, amelyet az határoz meg, mikor hajtják végre a beavatkozó műtétet, erre pedig elvileg három különböző életkorban és szituációban kerülhet sor. Az egészséges állatok korai ivartalanításáról akkor beszélünk, ha a műtét az ivarérés előtt történik, ez általában az állat nyolc hetes korától az ivarérésig tartó periódus. A legtöbb menhely és tenyésztő is ekkor ivartalanítja az állatokat, ezzel megakadályozva, hogy az új gazdikat nem várt szaporulattal ajándékozzák meg később. Kevéssé köztudott tény, hogy a legtöbb állat elhullását a túlszaporodás okozza.

Az ilyen fiatalon operált kisállatok és a később műtöttek között a közhiedelem szerint sok különbség alakul ki fejlődésük során, de ez egyáltalán nem igaz. A kedvenc nem lesz kevésbé játékos, és antiszociális sem, nem növekednek gyorsabban a csontjai, ugyanakkor fokozottan ügyelnünk kell a korán ivartalanított állatok testkondíciójára. Miért? Mert az ivartalanítás nem okoz ízületi betegségeket, viszont hozzájárulhat a korai elhízáshoz, ez pedig minden kutyára érvényes. Macskák esetében semmi sem szól a korai ivartalanítás ellen, mert a műtét könnyebben és gyorsabban végrehajtható, mint a felnőtt állatokon.

Fotó: mediananny.com

Ha mégsem ivartalaníttatjuk kedvenceinket az ivarérés előtt, akkor beszélünk késői ivartalanításról, ugyanakkor általános tévhit, hogy a műtéttel meg kell várni az első ellést, vagy azt, hogy tüzelni kezdjen kutyusunk, cicusunk. Az ivartalanítás viszont technikailag már nehezebb és hosszabb ideig tart a felnőtt állatok esetében, ráadásul jobban meg is viseli őket és a komplikációk esélye is magasabb. Ha ebben a korban kerül sor az ivartalanító műtétre, kevesebb betegség, vagy viselkedési probléma előzhető meg vele, mint az ivarérettség előtti műtétekkel.

A harmadik eset, amikor a műtétet végre kell hajtani, már csak kedvenceink öreg korában következhet be, amikor sajnálatos módon már azért elkerülhetetlen az ivartalanító beavatkozás, mert valamilyen betegség alakult ki náluk.

Ezek a műtétek az állatok altatásával járnak, viszont az altatás kockázata az egyik legpontosabban mért és leginkább használható támpont. Pontosan tudjuk azt, hogy a macskáknál 12 hetes életkorban, a kutyáknál pedig 16 hetes életkorban jár a legkisebb kockázattal a műtéti altatás. Mivel mindkét állatfaj ivarérése általában ennél később következik be és kutyánál az elhízás kockázata is ilyenkor a legkisebb, ezért ez az életkor a legalkalmasabb arra, hogy az állattartók a műtétet elvégeztessék.

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy az ivartalanítástól megváltozik az állat természete, pedig például

az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtét hatására, sőt, ha ivaréretté válása előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve is, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon, továbbá az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.

https://azallatisember.blogstar.hu/./pages/azallatisember/contents/blog/49989/pics/lead_800x600.jpg
háziállat,ivartalanítás,kondi,kutya,macska,tavasz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?